måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jodå, elbusen kommer till Sverige

Publicerad: 19 maj 2009, 07:30

Den elektriska motarden Zero S har futtiga 31 hästkrafter. Men du kommer inte att behöva skämmas vid rödsljusen.


Elektriska motorcyklar är i ropet just nu. En av de mer uppmärksammade är kaliforniska Zero Motorcycles motard, Zero S, som enligt företaget ska börja säljas under maj månad. Vad som varit mer oklart är om motorcykeln kommer att säljas i Sverige. Nu bekräftar företaget den saken.

”Vi etablerar ett försäljnings- och servicenät för Skandinavien”, skriver Zero Motorcycles europeiska marknadschef Edwin Belonje till Teknik360, och berättar samtidigt att diskussioner pågår med svenska representanter. ¨

Någon officiell säljstart vill inte företaget uppge en pr-turne ska gå av stapeln kring juni, möjligen blir det klara besked då. I USA säljs motorcyklarna sedan några veckor.

Två modeller säljs. Dels krosscykeln Zero X, dels den mer uppmärksammade gatcykeln Zero S som är en motardmodell. Zero S kommer i Sverige att kosta någonstans över 108.0000 kronor, det är nämligen det priset Zero Motorcycles uppger att återförsäljarna kommer att få betala. Den billigare Zero X ska kosta 81.000 kronor.

Zero S-köparna får en motorcykel med 31 hästkrafter och ett vridmoment på knappt 85 Nm. Accelerationen kan förväntas vara rejäl men konkreta siffror är svåra att hitta. Toppfarten är drygt 96 kilometer i timmen och räckvidden upp till 97 kilometer. Motorcykelns vikt är 102,1 kilo. Utan litium-jon-batterierna är vikten 65,8 kilo. Laddtiden uppges vara cirka fyra timmar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev