söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Joe Biden lovar nytt klimattoppmöte

Publicerad: 27 augusti 2020, 09:28

Joe Biden har presenterat en ambitiös klimatpolitik. Foto: Michael Stokes/Wikimedia commons

Klimattoppmöte inom 100 dagar, tillbaka till Parisavtalet och stora satsningar på förnybar energi och energieffektivisering. Det lovar Job Biden att genomföra om han vinner valet i november.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Redan 2035 ska USA:s elsystem inte längre ge några nettoutsläpp av växthusgaser och 2050 ska landet vara utsläppsfritt. Det är målet för Joe Biden, Donald Trumps huvudmotståndare i det amerikanska presidentvalet. Som tidigare aviserat skulle en demokratisk seger innebära att USA åter deltar i Parisavtalet, dessutom lovar Joe Biden att om han vinner hålla ett nytt klimattoppmöte under sina första 100 dagar som president. 

”Den klimatpolitik Joe Biden lovar de amerikanska väljarna i sitt kampanjmaterial är överraskande ambitiös. Den bygger dessutom, på ett spännande sätt, en bro mellan miljökraven och den fackliga rörelsen”, säger miljökonsulten Magnus Nilsson i en analys av Joe Bidens miljöpolitik som i dag publiceras i Dagens Arena.

Enligt Magnus Nilsson har mycket av Joe Bidens miljöpolitik hämtats från den omfattande sakpolitiska uppgörelsen han slöt med Bernie Sanders i samband med att denne hoppade av presidentvalskampanjen.

Demokraternas partiprogram innebär bland annat att 2 000 miljarder USD ska investeras i forskning, ny infrastruktur, förnybar energi och energieffektivisering de kommande tio åren, där huvuddelen av satsningarna har en koppling till klimatomställningen. För att företag ska få del av pengarna måste de bland annat lova att underlätta facklig organisering och acceptera kollektivavtal. 

Demokraterna vill även inrätta ett nytt klimatforskningsprogram kallat ARPA-C. En särskild grupp ska tillsättas för att ge stöd till omställning av regioner med mycket kolgruvor och kolkraftverk.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev