Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Johan Bodegård: Klart att vi kan stoppa artförlusterna

Publicerad: 12 november 2010, 13:27

På konferensen ”Vem ska bort” konstaterar Artdatabankens Johan Bodegård att det är klart att vi kan stoppa artförlusterna. Om vi bara börjar jobba.


På dagens konferens om biologisk mångfald i Stockholm – Vem ska bort? – talade ardatabankens Johan Bodegård  under den något deprimerande titeln "Hur sjuk är jorden". Han passade på att redogöra om olika arters situation i Sverige. Situationen ser olika ut för olika arter – fiskarna har till exempel fått det sämre de senaste 10 åren medan fåglar, grodor och kräldjur har fått en något bättre situatoin. Samtidigt så kommer dessa arter från ett dåligt utgångsläge. Allra värst är situtationen enligt Johan Bodegård för ryggradsdjuren.
– Hur situationen ser ut för arterna säger inget om vilka arter som är viktiga. Men vårt arbete med Rödlistan kan ses som en måttstock, säger han.

En sak som oroar Johan Bodegård är det faktum att Sverige bara listar runt 20 000 arter – vilket bara är en trededel av de 60 000 arter man beräknar finns i landet.
– Den globala rödlistan listar 40 000 till 45 000 arter – och vi vet ju alla hur många arter det egentligen finns i världen. Det här gör att vi inte vet hur läget är på jorden idag. Vi har helt enkelt inte tillräckligt stor kunskap. Vi behöver bbättre övervakningssystem om vi ska veta att vi gör rätt saker. Det här är ett stort problem, säger han.

År 2055 kommer vi enligt Johan Bodegård att vara 9,352 miljarder människor på jorden. I Sverige kommer vi att vara 10,5 miljoner människor enligt SCB. Energikonsumtionen förväntas öka med 40 procent till år 2030 och livsmedelsproduktionen måste öka med 70 procent.
– Trycket på de biologiska systemen kommer att öka dramatiskt, säge han.

Johan Bodegård har ändå en viss optimism. Eller rättare sagt – han är säker på att det är möjligt att stoppa artförlusterna.
– Det är klart att det är möjligt. Människan är kapabel till storartade saker. Men om vi ska lyckas så måste vi börja jobba.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.