Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Johan Hultberg (M): Så blir miljöåret 2014

Publicerad: 23 december 2013, 05:00

Med val till både EU-parlamentet och riksdagen blir 2014 ett
politiskt år utöver det vanliga. Inte minst miljöpolitiskt. Miljöaktuellt har bett fem miljömäktiga svenskar från olika sektorer att blicka framåt. Idag frågar vi Johan Hultberg (M) talesperson i miljöfrågor och ledamot av Miljö- och jordbruksutskottet


Vilken blir den viktigaste miljöhändelsen 2014?
– Det är så klart omöjligt att säga på förhand, men IPCC fortsatta rapportsläpp kommer att vara viktiga händelser som förhoppningsvis kan skapa momentum för kommande klimatförhandlingar. Parismötet närmar sig med stormsteg, så framsteg i förhandlingarna brådskar.

Vad blir Sveriges största miljöutmaning under 2014?
– Jag tror omställningen av transportsektorn fortsätter att vara den största utmaningen. Snart presenteras utredningen om fossiloberoende fordonsflotta och debatten därefter om vilka konkreta åtgärder som behöver göras blir viktig. En annan viktig utredning är den om vattenverksamheterna. Att hitta en bättre balans mellan behovet av förnybar energi och biologisk mångfald är nödvändigt.

Välj en konkret sak du vill ska hända på området under 2014.
– Att EU lyckas enas kring ambitiösa mål för utsläppsminskningar på väg till 2050. Jag tror att detta är oerhört viktigt för att skapa goda förutsättningar för en överenskommelse i vid Cop 21 i Paris.

Vad är din personliga målsättning för miljöåret 2014?
– Att lyfta fram miljö- och klimatfrågorna i kommande valrörelser. Nästa år har vi både val till Europaparlamentet och allmänna val till kommun, landsting och riksdag. Jag hoppas kunna bidra till att dessa frågor tar mer plats i debatten och kommer högre upp på den politiska dagordningen i alla våra folkvalda församlingar.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.