Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Johan Kuylenstierna: ”Miljödebatten tenderar tyvärr att vara ganska historielös”

Publicerad: 22 maj 2012, 04:47

Vd:n för Stockholm Environment Institute, Johan Kuylenstierna, tipsar om sin favoritbok.


Ämnen i artikeln:

Johan Kuylenstierna

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Johan Kuylenstierna
Ålder: 47 år
Arbetar som: VD för Stockholm Environment Institute (SEI)

Favoritbok: Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies av Jared Diamond
Antal sidor: 494
Förlag: W. W. Norton

Varför den bör läsas: När man arbetar med miljöfrågor är det viktigt att hela tiden beakta olika perspektiv, både vad gäller tid och rum. Miljödebatten tenderar tyvärr att ofta vara ganska historielös. Jorden undergår hela tiden förändringar, mänskligheten likaså, och även om vi nu lever i ett tidevarv då mänsklighetens inverkan på planeten är större än någonsin tidigare betyder inte det att våra förfäder upplevde vad de skulle kalla en stabil livsmiljö. Tvärtom.

Historiskt sett har vi varit mer utlämnade till naturens direkta krafter och tvingats att anpassa oss eller gå under. Historiskt har vi också varit mer isolerade från varandra. Avstånd var något verkligt och något som utgjorde ett hinder för samverkan och utbyte av idéer. Idag har vi en större kapacitet att hantera naturens krafter och mer än någonsin tidigare i mänsklighetens historia har vi möjlighet att samarbeta.

Boken Guns, Germs and Steel ger ett historiskt perspektiv på mänsklighetens utveckling och hur olika livsmiljöer har styrt kulturers uppgång och fall; jordbrukets utveckling, industrialismen och det moderna samhällets framväxt. Den erbjuder möjlighet till nyttig eftertanke i en värld där vi hela tiden tänker på nuet och – möjligen – på den omedelbara framtiden, men allt för lite på hur vi egentligen kom hit. Varför ser våra samhällen ut som de gör?

Att förstå vår historia är helt nödvändigt om vi vill förstå vilka krafter som driver våra samhällen och tankemönster idag. Att förstå dessa drivkrafter är i sin tur en grundförutsättning i vår strävan att skapa ett mer hållbart samhälle.

Bästa citatet: Det här är inte en bok med häftiga citat, men jag gillar följande: “Not until the beginning of the 20th century did Europe’s urban populations finally become self-sustaining: before then, constant immigration of healthy peasants from the countryside was necessary to make up for the constant deaths of city dwellers from crowd diseases.”
 
Annars är ett av mina favoritcitat från Jared Diamon: "All human societies go through fads in which they temporarily either adopt practices of little use or else abandon practices of considerable use."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag skulle ge den till Vladimir Putin. Han tycks behöva få lite mer perspektiv på tillvaron, (men det är han naturligtvis inte ensam om bland världens makthavare).

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Johan Kuylenstierna

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.