måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Johan Rockström: 2014 blir ett händelserikt år

Publicerad: 27 december 2013, 05:00

Med val till både EU-parlamentet och riksdagen blir 2014 ett politiskt år utöver det vanliga. Inte minst miljöpolitiskt. Miljöaktuellt har bett fem miljömäktiga svenskar från olika sektorer att blicka framåt. Johan Rockström, chef för Stockholm resilience centre och professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, tror på ett händelserikt år.


Vilken blir den viktigaste miljöhändelsen 2014?
– Det finns mycket som ska hända både i Sverige och i världen, från en färdplan till en fossilfri fordonsflotta i Sverige till en grundplan för införande av globala hållbarhetsmål att efterträda Millenniemålen 2015. I detta spektrum av händelser blir nog trots allt det viktigaste att ledande företag, inom exempelvis tidigare Pumachefen Jochem Zeitz nätverk Bteam och Peter Bakkers World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), kliver fram och visar vägen mot hållbara affärsmodeller inom säkra planetära gränser.

Vad blir Sveriges största miljöutmaning under 2014?
– Jag vill se att konkreta steg tas mot att ersätta bnp som vårt enda mått på tillväxt och i stället vidga horisonten mot en ny vision för Sverige, där vår målsättning är att bli världens första land som satsar allt vårt sociala, ekonomiska och ekologiska kapital på att bygga en långsiktigt hållbar välfärd med insikt om att detta kräver att världen vi lever i också resolut rör sig i en hållbar riktning. Detta kan låta som att gapa efter mycket under ett år, men vad tusan – det är ju ändå valår!

Välj en konkret sak du vill ska hända på området under 2014.
– Att integrera slutsatserna från utredningen om värdering av ekosystemtjänster i Sveriges offentliga förvaltning och nationalräkenskaper. Målet här är att säkra att värdet av de tjänster som naturen förser ekonomin med, som utgör grundbulten för vår välfärd, integreras i hur vi mäter utveckling i Sverige. För vi vet att det är bara det vi mäter som vi i slutändan verkligen sköter.

Vad är din personliga målsättning för miljöåret 2014?
– Att bygga broar mellan vetenskap, näringsliv, politik och kultur för att fördjupa insikterna om nödvändigheten och det önskvärda i att återkoppla våra samhällen till biosfären.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev