Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Johan Rockström får nyckelroll i global miljöforskning

Publicerad: 3 oktober 2011, 07:30

Det behövs ett nytt sätt att forska, säger Johan Rockström som leder en ny, global storsatsning på hållbarhetsforskning.


Ämnen i artikeln:

ForskningJohan Rockström

Earth System Sustainability Initiative är ett nytt forskningsinitiativ som ska förena samhällsvetenskap, natutvetenskap och hunmaniora för att bättre förstå hur miljöförändringar hänger ihop med grundläggande utvecklingsfrågor. Initiativet ska bedrivas under de kommande tio åren och utvecklas nu av forskargrupp under ledning av professor Johan Rockström på Stockholm environment institute.
– Den nuvarande takten och omfattningen på de globalamiljöförändringarna som människan orsakar är helt utan motstycke och innebär ett växande hot mot våra samhällen och välfärden i stort. Klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald är bara två exempel på processer som nu sker opå ohållbara nivåer. Dessa hot mot världesn utveckling kräver ett nytt sätt att bedriva forskning, säger Johan Rockström i ett pressmeddelande.

Det internationella vetenskapsrådet ICSU har initierat projektet som kommer att ledas från Sverige. I den visionsprocess som har lett fram till initiativet har målet varit att definiera den globala miljöforskningsagenda för de kommande tio åren och tvärvetenskap är något av nyckelordet.
– För första gången kan vi på en global nivå tala om verkligt effektiv samordningen av forskningen om globala miljöförändringar med forskare, givare och användare som arbetar hand i hand för att fastställa mål och prioriteringar på ett väldigt konkret sätt, säger professor Yan T Lee, Nobelpristagare i kemi 1986 och tillträdande ordförande för ICSU efter nuvarande ordföranden Rockström.

Initiativet ska lanseras vid konferensen Planet under pressure i London i mars nästa år och vid jättekonferensen Rio + 20 i juni.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

ForskningJohan Rockström

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.