Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Johan Rockström – Fortfarande mäktigast

Publicerad: 24 januari 2013, 18:00

Johan Rockström utses till Miljämäktigaste 2013. För andra året i rad.


För andra året i rad är Johan Rockström Sveriges miljömäktigaste. “Outtröttlig världsförbättrare” kallas han av juryn. Själv menar han att han med sina två senaste böcker, The human quest tillsammans med Mattias Klum och Bankrupting nature med Anders Wijkman, har lyckats verka i bryggan mellan vetenskap och samhälle.

Som Miljömäktigast 2013 har Johan Rockström också en rad uppmaningar till andra miljömäktiga grupper under 2013:

Medierna
– Vi har inga miljöproblem. Vi har samhällsproblem orsakade av ohållbar miljöförvaltning. Miljön utgör själva basen för vår ekonomi, välfärd, säkerhet, utrikespolitik, jordbruk, hälsa och allt annat som betyder något för vår framtid. Trots detta, och trots alla dramatiska miljöförändringar under de senaste åren, så har miljöfrågorna hamnat i medieskugga. Medier har ett stort ansvar att ge miljöförändringarna den fundamentala betydelse de förtjänar.

De politiska partierna
– Bryt en gång för alla den förlegade och överbevisade missuppfattningen att det råder motsättning mellan miljö och tillväxt. Dessa går inte att skilja på, då blir kostnaden för hög i form av allvarliga miljökriser. I den finansiella och ekonomiska krisen är det viktigare än någonsin med politiska ledare som visar att vägen framåt går genom investeringar i hållbar tillväxt.

Miljöorganisationerna
– Världen är på väg i fel riktning. För att lyckas vända skutan krävs ett brett engagemang och förändringar i vår värdegrund. Miljöorganisationer i Sverige och i världen har ett stort ansvar att vara en stark röst för nödvändigheten och möjligheten i att återkoppla våra samhällen till biosfären.

Näringslivet

– Topparna i näringslivet förstår att det är allvar, att världen tjänar på en övergång till en resurseffektiv och cirkulär ekonomi med affärsmodeller baserade på kretsloppstänkande. Fler toppchefer i näringslivet bör etablera allianser för att lyfta fram möjligheterna med nya politiska styrmedel.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev