Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Johan Rockström: Kött och mjölk från naturbetande djur behövs

Publicerad: 20 februari 2019, 09:59

Johan Rockström och Mikael Karlsson ger sig in i debatten om behovet av betande kött- och mjölkdjur för att bevara biologisk mångfald.

Frågan om köttproduktion och naturbetande djur splittrar hållbarhetsexperterna. Efter en debattartikel i Svenska Dagbladet ger Johan Rockström och Mikael Karlsson sina perspektiv på Twitter.


Att minska köttkonsumtionen lyfts ofta som en viktig åtgärd för att bromsa klimatförändringarna. Men i en debattartikel i Svenska Dagbladet i helgen varnade ett tiotal forskare för att ambitionen att minska köttkonsumtionen riskerar att slå hårt mot den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster. Det eftersom betande kor och får enligt forskarna behövs för att bibehålla den höga biologiska mångfalden i naturbetesmarker.
Debattartikeln har väckt debatt på Twitter och både SEI-professorn Johan Rockström och miljöforskaren Mikael Karlsson har gett sig in i diskussionen.
Enligt Mikael Karlsson går det att avsevärt minska köttkonsumtionen utan att det drabbar naturbetesmarkerna. Johan Rockström håller samtidigt med forskarna bakom debattartikeln och skriver att kött och mjölk från naturbetande djur har en avgörande plats i ett hållbart och hälsosamt samhälle. Något som väckt kommentarer både för och emot miljöprofilernas kommentarer. Den nybildade miljöorganisationen Extinction Rebellion Sweden Göteborg skriver bland annat att ” Det går att odla mer baljväxter och ha fortsatt betande i kombination. Även att minska på djur som står på betong, låt de då sköta naturbeten”, i en kommentar till Johan Rockström.

I den ursprungliga artikeln angavs det att Mikael Karlsson är ordförande för den europeiska miljöorganisationen EEB. Det uppdraget lämnade han 2017.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev