onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Johan Rockström om nya klimatrapporten: ”Att gå över 1,5 grader kommer leda till stora svårigheter”

Publicerad: 4 november 2021, 10:41

Professor Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. Foto: Maja Suslin/TT

I dag presenteras klimatrapporten ”10 New Insights in Climate Science 2021”.

Ämnen i artikeln:

KlimatångestJohan RockströmForskningKlimatpolitik

JR


Det är ännu möjligt att stabilisera klimatet till en ökning med 1,5 grader om drastiska åtgärder genomförs omedelbart. Samtidigt tyder den snabba ökningen av utsläpp av metan och kväveoxid att världen sannolikt är på väg mot en 2,7 graders uppvärmning. En allvarlig konsekvens av uppvärmningen är fler så kallade megabränder som i sin tur förvärrar utvecklingen. Det är några av slutsatserna som presenteras i rapporten ”10 New Insights in Climate Science 2021” som läggs fram på klimattoppmötet i Glasgow i dag. 

I rapporten skriver forskarna att risken för att klimatförändringarna ska leda till oåterkalleliga så kallade ”tipping points” ökat kraftigt. 

”Vi vet inte exakt vid vilken temperaturökning som dessa ”tipping elements” skiftar från ett tillstånd som dämpar, till ett annat där självförstärkande mekanismer sätts i gång som förstärker den globala uppvärmningen – men det blir allt tydligare att vi måste hålla oss så långt ifrån 2 grader som möjligt. Det här gör system som det grönländska istäcket och de stora skogarna i världen till våra nya globala allmänningar, som världen gemensamt måste ta hand om för att säkra vår framtid på jorden”, säger professor Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research och en av ledarna för Earth League, i en kommentar.

Läs ”10 New Insights in Climate Science 2021” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev