torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Johan Skoglund: Därför ska vi inte ha kommunala särkrav

Publicerad: 4 juli 2013, 07:05

Byggföretagets JM:s vd Johan Skoglund förklarar i Almedalen varför vi inte kan ha kommunala särkrav i byggsektorn.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I Sverige har vissa kommuner haft tuffare energikrav än andra för nybyggnationer. I den byggkravsutredning som lämnades i våras föreslog utredaren emellertid att kommunerna inte skulle tillåtas ställa tuffare energikrav än boverkets normer. Något som uppskattats av byggsektorn.

Bygg bolaget JM arbetar hårt med att sänka energiförbrukningen i bolagets byggen. Men några kommunala särkrav vill man inte ha, berättar bolagets vd Johan Skoglund för Miljöaktuellt i Almedalen.
– Vi är emot kommunala särkrav för att Sverige långsiktigt behöver bygga fler bostäder i hela landet. Vi behöve få upp produktionen rejält och vi behöver få upp produktionen till en lägre kostnad så att fler har chans att komma in på bostadsmarknaden. Då med knappa 300  kommuner kan vi inte ha 300 olika krav i de olika kommunerna. Så att Göteborg ställer krav på 50 kilowatt per kvadrat och år, Malmö med 47 och Stockholm med något annat. Då har vi svårt att få effektivitet och produktivitet när vi tar fram vår produktoin och våra projekteringslösningar. Då får vi börja med ett vitt papper varje gång och då blir det dyrt att producera.

Men vi behöver ju samtidigt en energieffektivare fastighetssektor. Kan det inte finnas en fördel med att vissa kommuner går före och visar vägen och därmed inspirerar andra?
– Jo, det är förstås jättebra att det finns kommuner som ligger i framkant. Men ännu bättre skulle förstås vara om kraven i hela Sverige höjdes. Jag tycker att man ska fatta de besluten på en nationell nivå. Då skulle hela Sverige kunna ligga i framkant.

Men varför är energikraven så lågt ställda i Sverige då? Eller, håller du med om att kraven är lågt ställda?
– Jag tror att man kan höja kraven. Sen ser det ju lite olika ut i olika delar i Sverige. Det är klart att det är dyrare att värma upp ett hus i norra delen av Sverige än i södra Sverige. Idag har man nog valt en nivå som man känner att man klarar i hela Sverige. Men jag tror ändå att Boverket kan ställa tuffare krav.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev