tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Johanna Sandahl:”Miljön bra för att bryta blockpolitiken”

Publicerad: 15 september 2014, 08:20

Miljöfrågorna är väl lämpade för att bryta upp blockpolitiken, menar Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietFolkpartietLiberalernaMiljöpartietNaturskyddsföreningenSnfVänsterpartiet

Naturskyddsföreningens ordförande tror det finns goda möjligheter för en ny regering att komma överens om miljön. Hon säger till Miljöaktuellt att valet kan innebära att miljöpolitiken stärks framöver.

– Vi var väldigt besvikna över Alliansens miljöpolitik de senaste åren. Det är viktigt, och vi tror att det också är möjligt, att nu få fram en regering som kan bedriva en mycket mer ambitiös politik på miljöområdet.

Enligt Johanna Sandahl är just miljöfrågorna bra lämpade att använda för att bryta upp blockpolitiken. Detta på grund av att det finns många frågor inom området som inte har lika tydlig ideologisk hemvist som andra sakområden, utan som kan finna stöd på bägge sidor.

– Det hänger väldigt mycket på hur pass mycket framför allt Miljöpartiet, men också Vänsterpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet, vill prioritera miljöfrågorna i kommande förhandlingar. Från Naturskyddsföreningens sida tror vi att det finns stora möjligheter att komma vidare på ett antal centrala områden.

– Sverigedemokraterna har en urusel miljöpolitik. Så vi hoppas att alla partier begränsar deras inflytande på det området, säger Johanna Sandahl.
 
Även Annika Jacobsson,
chef på Greenpeace Sverige, anser att samarbete över blockgränserna behövs framöver. Hon säger till Miljöaktuellt:

– Centerpartiet får en viktig grön roll att spela framöver. Nu har de chans att ta revansch och visa handlingskraft både genom att vara pådrivande som oppositionsparti och konstruktiva i samarbeten med en S-ledd regering i sakfrågorna.

Läs SNF:s studie av partiernas miljölöften

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev