Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Jonas Sjöstedt: ”En ovanlig inblick i hur svensk politik kan fungera när det går fel”

Publicerad: 19 Juni 2012, 04:57

Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Jonas Sjöstedt
Ålder: 47
Arbetar som: partiledare Vänsterpartiet

Favoritbok: De omänskliga: berättelser om politik, av Torbjörn Nilsson
Antal sidor:
246
Förlag:
Weyler förlag

Varför den bör läsas: De omänskliga ger en ovanlig inblick i hur svensk politik kan fungera när det går fel – därför är den så läsvärd.

Genom dessa händelser ges en ganska dyster bild av politiken och av hur den kan deformera människor som äter politik till frukost, lunch och middag, tappar perspektiven, vill göra karriär och har hela sitt sociala liv i partiet. Lärdomarna i boken är viktiga inte minst när det gäller behovet av distans till det man gör och respekt för politiska motståndare inom eller utom sitt parti. Därför är den här boken en så viktig läsning.

Det är främst Folkpartiet, Centern, Moderaterna och Socialdemokraterna som granskas i De omänskliga. Men de mekanismer och fenomen som beskrivs finns i alla partier, något annat ska man inte inbilla sig.

Bilden som De omänskliga lämnar är ganska desillusionerande, och det kan nog vara bra. Men det finns också andra historier att berätta om politiken som handlar om idealism, solidaritet och arbete för ett bättre samhälle.

Min egen erfarenhet är att många av politikens bästa sidor ofta framträder tydligare bland dem som arbetar lokalt, inte minst med miljöfrågor.

Bästa citatet: Det citat ur boken som beskriver hur en riksdagsledamot som vill rösta emot FRA-lagen läxas upp på moderaternas gruppmöte.

”Statsministern lyssnar inte.

– Karl Sigfrid, du är den svaga länken i alliansen, ryter Reinfeldt.

På rad anmäler sig moderata riksdagsledamöter till talarlistan. De avlöser varandra där framme och de skäller på Karl Sigfrid allihop, trettio stycken minst.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Den som funderar på att ge sig in i politiken.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.