tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jonas Sjöstedt lägger klassfilter över klimatfrågan

Publicerad: 2 juli 2019, 16:32

Jonas Sjöstedts angrepp på kapitalismen duggade lika tätt som Almedalsregnet, under Vänsterpartiledarens sommartal på tisdagskvällen.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


När Jonas Sjöstedt i sitt Almedalstal tog upp Vänsterpartiets nya förslag om att skapa billigare buss- och tågresor runt om i landet var det lika mycket med jämlikhet och ökade möjligheter för familjer med sämre ekonomi i sikte som klimatet. Och klassperspektivet blev huvudpersonen i Jonas Sjöstedts sommartal. Till och med Greta Thunberg och flygande ledde in till Vänsterpartiledarens mormor, vars namn också var Greta, som fick ge upp drömmen om att bli sjuksköterska när hon blev med barn.

Mest fokus i sitt tal la Jonas Sjöstedt på ekonomiska klyftor och sin besvikelse på kapitalismen. Bland annat illustrerat med en beskrivning av överfyllda lådor med kvarglömda kläder i Djursholmskolor och föräldrar som hellre köper nytt än letar efter borttappat. Samtidigt som familjer med sämre ekonomi är mer sparsamma och försiktiga med saker. En fråga alltså inte bara om ekonomi utan även om att hushålla med naturresurser och konsumtion. Ett perspektiv som Jonas Sjöstedt dock inte plockade upp.

I sin avslutande del av talet lyfte Jonas Sjöstedt problemet med hedersförtryck i Sverige och ser även där en koppling till klassamhället. Med mer jämlikhetspolitik vill han inte bara stärka förutsättningarna för familjer med sämre ekonomi. Det är även Vänsterpartiets recept för att luckra upp hederskulturen och trappa upp klimatomställningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev