Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jonas Sjöstedts tal i Almedalen: Missar sin egen uppmaning om klimatdebatt

Publicerad: 2 juli 2017, 18:30

Precis som förra året nämnde vänsterledaren knappt några miljöfrågor.


Ett ord, en gång. Det var allt Jonas Sjöstedt använde för att ta upp miljöfrågor under sitt tal i Almedalen på söndagskvällen. Och när han nämnde klimatet var det inte för att ge förslag på konkret politik, istället var det för att klanka ner på Socialdemokraterna.

Med ett år kvar till nästa riksdagsval talade Jonas Sjöstedt istället om traditionella frågor för Vänsterpartiet. Inte för att det spelar så stor roll om det är mellanårsvecka i Almedalen eller om det börjar närma sig valtider. Förra året berörde han klimatfrågan exakt lika många gånger från samma scen. Dessutom använde han både i år och förra året sin egen erfarenhet av att bryta foten för att beskriva svensk sjukvård.

Att Jonas Sjöstedt för knappt en månad sedan efterlyste en klimatdiskussion i samband med en partiledardebatt i SVT märktes inte mycket av under hans Almedalstal. Istället för att ta sig an högaktuella frågor som flygskatt eller kemikalieskatt låg fokus på vård, arbetstid och samhällsklyftor.

Att hållbarhetsfrågor i år är det vanligaste temat på Almedalens seminarier bäddar för intressanta diskussioner och debatter under veckan. Frågan är om riksdagspartiernas företrädare är medvetna om genomslaget och intresset för frågorna, och om de är beredda att komma med besked som visar var de står. Alternativt väljer de att följa Jonas Sjöstedt och hålla sig till sina kärnfrågor.

Att bedöma partiledarnas tal ur ett hållbarhetsperspektiv blir samtidigt allt mer komplicerat. När hållbarhetsbegreppet nu har etablerats brett är miljö och klimat bara två frågor bland många andra. Den som vill göra det svårt, eller lätt, för sig kan sätta en hållbarhetsetikett på de flesta samhällsfrågor. Och med sådana glasögon kan årets första Almedalstal tyckas ha tydlig hållbarhetsprofil. Utifrån de sakfrågor som kommer att diskuteras den kommande veckan på temat hållbarhet ekade det dock tomt.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.