Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jordbruksverket: otillåten GMO-potatis ska förstöras

Publicerad: 28 september 2010, 06:02

Jordbruksverket ger order om att förstöra skördarna av otillåten GMO-potatis i Norrbotten.


Ämnen i artikeln:

Jordbruksverket

Utsädespotatis av sorten Amflora odlas i Norrbotten och Skaraborg och ska användas för framställning av stärkelse. Den sorten är godkänd av EU. Men i slutet av augusti upptäcktes 47 plantor av den otillåtna sorten Amadea på fem fält i Norrbotten.

Kritiken mot den tyska växtförädlaren BASF och dess dotterbolag Plant Science Sweden har varit hård. Förra veckan erkände företaget att den otillåtna genförändrade potatissorten Amadea växt vid sidan om den EU-godkända GMO-potatisen Amflora. Sorterna förväxlades på grund av att de förvarats nära varandra.

Jordbruksverkets beslut innebär att potatisskörden från 16 hektar åkermark måste förstöras. Den tillåtna potatissorten Amflora odlas på totalt 100 hektar i Norrbotten och Skaraborg.

– Vi fortsätter nu vår utredning för att hitta källan och orsaken till inblandningen. Hanteringen av övriga potatispartier kommer att beslutas utifrån vad vi kommer fram till i vår utredning, säger enhetschef Tobias Olsson på Jordbruksverket

Jordbruksverket kommer även att anmäla företaget för brott mot Miljöbalken. Det blir åklagarkammaren i Luleå som avgör om ett brott har begåtts eller inte.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Jordbruksverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.