Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jordbruksverket vill ändra biotopskydd

Publicerad: 8 mars 2013, 10:17

Jordbruksverket vill ändra biotopskyddet för att säkerställa ett aktivt jordbruk i skogs- och mellanbygder.


Ämnen i artikeln:

Jordbruksverket

Stenmurar, diken och andra skyddade småbiotoper i odlingslandskapet är viktiga livsmiljöer för växter och djur. Men kan samtidigt göra det svårt för jordbrukarna att använda marken rationellt, menar Jordbruksverket.

– En förutsättning för att behålla odlingslandskapen och dess biologiska mångfald är att jordbruket är livskraftigt, säger utredaren David Ståhlberg i en kommentar till Lantbrukets affärstidning.

Därför föreslår Jordbruksverket att utveckling av jordbruket ska kunna ge dispens från det generella biotopskyddet i miljöbalken.

– Tillgång till åkermark som kan brukas rationellt har stor betydelse för företag som behöver utveckla verksamheten, exempelvis vid generationsskiften, säger David Ståhlberg.

Om förslaget går igenom kommer de avgörande faktorerna för att få dispens vara att utvecklingen bidrar till att göra verksamheten ekonomiskt hållbar, samt hur pass vanlig den aktuella biotopen är i området.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Jordbruksverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News