Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jorden runt på solkraft

Publicerad: 1 december 2010, 06:28

Immo Ströher planerar att åka jorden runt med sin soldrivna katamaran.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Den tyske entreprenören ska ta Tûranor PlanetSolar, som han själv hävdar är ”världens största soldrivna båt”, runt jordklotet utan att använda några fossila bränslen, skriver USA Today.

Resan började i Monaco redan i slutet av september och första målet är att nå Miami Beach om ungefär en vecka. Därefter fortsätter båten till Cancún i Mexico, där man ska visa upp sig i samband med FN:s internationella klimatförhandlingar.

Katamaranens yta mäter cirka 530 kvadratmeter och är utformad för att fungera som en enda stor solgenerator. Solenergin lagras i ett litiumjonbatteri. Namnet Tûranor är taget från J.R.R. Tolkiens Sagan om Ringen, och kan passande nog översättas ”Solens kraft”.

– Det här är en milstolpe i utvecklingen av soldriven rörlighet. Min vision är att solenergin ska inta sin rättmätiga plats i framtiden, inte bara på hustak utan även på vägar, till havs och i luften, säger Ströher.

Han har utvecklat båten tillsammans med den schweiziske ingenjören Craig Loomes, som var den som drog igång PlanetSolar-projektet. Själva båtbygget har tyska företaget Knierim stått för, till en kostnad av 17,5 miljoner Euro.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.