Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jordens sjätte massdöd stundar

Publicerad: 18 mars 2011, 09:04

Den mest kända massöden var då dinosaourierna försvann från planeten. Då försvann 75 procent av världens arter. Snart kan det vara dags igen, menar forskare.

Ämnen i artikeln:

Nature

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Massdöd är det tillstånd då minst hälften av alla arter dör ut på jorden och under de senaste 540 miljoner åren har planeten drabbats av fem stora massutrotningar då över 75 procent av alla arter försvann.

Om runt 330 år kan det vara dags för ytterligare en massdöd på planeten jorden. Det hävdar forskare från University of California i en ny studie som presenterats i tidskriften Nature.

Det har spekulerats mycket i vad som orsakade de tidigare massutrotningarna på jorden – om allt fårn stora vulkanutbrott till asteorider. Kring den stundande massutrotningen är det emellertid inga större frågetecken. Det som kommer orsaka den är människans aktiviteter med miljögifter, sjukdomar, illegal jakt, utfiskning, förstörda livsmiljöer, främmande arter och klimatförändringar.

Påståendet att en ny människoorsakad massdöd skulle vara förestående så tidigt som om 330 år bygger iaktagelser forskarna gjort då de jämfört den takt vilken jordens arter idag försvinner med utrotningstakten vid tidigare massutdöenden. I beräkningarna har man använd världens däggdjur som ett slaggs barometer. Hastigheten av utrotningen de senaste 500 åren har varit lika snabb och i vissa fall snabbare än vid tidigare massutdöenden. Att utrotningstakten skulle kunna leda till ett artsammanbrott som i slutändan orsakade massutrotning står enligt forskarna helt klart. Forskarna bedömer att en ny massdöd mycket väl kan drabba världen inom ett spann av 330 till 2200 år.

Det
finns emellertid också hopp i forskarnas slutsatser. Av samma skäl att en framtida massdöd skulle vara orsakad av människor står det också i människans makt att förhindra händelseförloppet. Det som krävs är då stärkt lagstiftning och ökdade naturvårdsinsatser.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev