Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Jordens vänner utmanar EU-toppmöte i Göteborg

Publicerad: 1 November 2017, 09:51

Inför EU-toppmötet i Göteborg den 17 november organiserar föreningen Jordens vänner ett seminarium med budskapet “Bryt med EU-politiken, Ja till rättvis omställning, gemensam välfärd, fred, miljö och mot rasism.”


Bland talarna finns inbjudna gäster från folkrörelser i olika delar av Europa. En fråga som kommer att diskuteras är enligt Jordens vänner hur man kan bekämpa TTIP, CETA, MIC och storföretagens EU.
– Målet med seminariet är inte att Sverige ska lämna EU, det är inte det som är den gemensamma plattformen. Men däremot är vi kritiska mot mycket av den politik som EU för idag. Här förs en ständig diskussion mellan de som tycker att EU:s politik är så dålig att vi bör lämna, och de som tycker att vi bör vara kvar och försöka påverka inifrån, säger Lars Igeland, Jordens vänners EU-utskott till Aktuell Hållbarhet.

I inbjudan står det att ni vill ”bekämpa storföretag”, är alla storföretag av ondo?
– Nej, det kan man inte säga. Men inom EU finns en väldig obalans. Jag arbetar själv i EU-parlamentet och jag ser dagligen företagens lobbyism och vilka som har medel för att trycka på. Konsumentföreningarna i Europa är ganska svaga medan de företag som har pengar har väldigt många lobbyister. De får ett obalanserat stort inflytande i EU-sammanhang. Fossilindustrin är ett exempel som jobbar jättemycket med påverkansarbete när det ska fattas klimatbeslut. På samma sätt är det med kemikalieindustrin. Vi tycker att EU måste förändras så att folkrörelser och vanliga medborgare får ökat inflytande så att de kan matcha upp företagen. Som det ser ut nu så bjuder EU in lobbyisterna, de skriver till och med underlag till en del av besluten. Där måste EU bli bättre på att hålla en balans.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.