Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Jordnötsallergi kan botas enkelt

Publicerad: 20 Februari 2009, 08:11

En pilotstudie har visat att kroppens intolerans mot jordnötter kan nötas ned.


Jordnötsallergiker komma över sin svåra sjukdom på ett tämligen enkelt sätt, har det visat sig. Det handlar helt enkelt om att nöta och nöta på kroppens försvar mot ämnena i jordnötter tills kroppen helt enkelt blir tolerant, har en engelsk studie visat.

Läkare vid Addenbrooke’s Hospital i Cambridge började med att ge fyra barn små doser av jordnöt, i början bara 5 milligram, och sedan bygga upp dosen under sex månader. Slutligen hade man nått tolerans mot så mycket som fem jordnötter om dagen, eller 800 mg.

Fortsätter barnen att ta fem jordnötter om dagen behåller de sin tolerans. En mycket billig och enkel metod som höjer barnens livskvalitet betydligt utan någon större ansträngning. Dessutom är det gott med jordnötter.

Man har tidigare lyckats minska kroppens känslighet för geting- och bistick genom tillvänjning, men det är första gången man lyckats med nötter. Människokroppen kan tämjas på många sätt.

Läkarna är dock inte säkra på att metoden kan fungera för alla, men fortsätter med ytterligare 18 barn i en utvidgad studie.

Redaktionen ber dock om ursäkt ifall någon råkat bli arsenikförgiftad efter följande text "För att nu inte tala om de klassiska mordhistorier där mördaren ätit arsenik under längre tid, för att sedan kunna dela en arsenikbemängd måltid med sitt ovetande offer." Det visade sig inte vara sant, utan arsenik lagras upp i kroppen och är alltid giftigt. Det var en Agatha Christie-grej. Beklagar.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.