Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jubel och raseri över kärnkraftsbeslutet

Publicerad: 18 juni 2010, 04:20

Energibolagen och Svenskt Näringsliv lovordar torsdagens beslut i riksdagen. Miljöorganisationerna beklagar. ”Beklämmande, beklagligt”, menar Greenpeace.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKärnkraftMiljöteknikTeknik

Riksdagens beslut som fattades sent i går kväll att gammal kärnkraft ska få ersättas med ny möts av blandade känslor. Energibolagen välkomnar beslutet.

– Det är glädjande att riksdagen nu fattat dessa beslut. De skapar förutsättningar för att den svenska elförsörjningen även framöver ska vara nästan koldioxidfri baserad på vattenkraft, kärnkraft och en ökad andel ny förnybar energi, säger Ingemar Engkvist, tillträdande VD för Eon Kärnkraft Sverige i en kommentar.

Även Vattenfall välkomnar beslutet.

– Beslutet skapar möjlighet att arbeta långsiktigt med utveckling av hela den svenska kraftproduktionen, vilket vi välkomnar. Vi tycker att kärnkraften är en fortsatt viktig del av Sveriges framtida elproduktion, både för att ge en säker elförsörjning och för att uppfylla klimatmålen, kommenterar Torbjörn Wahlborg, chef på Vattenfall Norden i ett pressmeddelande.

Att Vattenfall investerar i ny kärnkraft i Sverige tycks inte vara helt självklart. ”Avgörandet om vi ska investera i ny kärnkraft är dock beroende av rådande marknadssituation och lönsamhet.”, skriver Vattenfall i pressmeddet.

Beskedet från oppossitionen att en valseger i höst innebär att beslutet rivs upp är emellertid smolk i glädjebägaren. Vattenfall berör inte saken i sin officiella kommentar medan Eon efterlyser politisk enighet.

– Det vi fortfarande dock saknar för att uppnå en långsiktig stabil energipolitik är någon form av blocköverskridande överenskommelse, skriver Ingemar Engkvist i Eons kommentar.

Elförsörjningsföretagens bransch- och intresseorganisation, Svensk Energi, stämmer in i de positiva ordalagen.

– Det är angeläget att vi under de närmaste åren kan föra en diskussion om hur det framtida svenska elproduktionssystemet ska utvecklas. De nuvarande reaktorerna måste ”pensioneras” från mitten av 2020-talet. Hur ska då halva svenska elsystemet framgent se ut? Den förnybara elproduktionen kommer att spela en allt större roll, men med den kunskap som finns idag är det svårt att se en utveckling där inte alla koldioxidneutrala alternativ finns med, skriver Svensk Energis vd Kjell Jansson i en kommentar.

På Svenskt Näringsliv är man också glad över beslutet.

– Riksdagsbeslutet om att öppna upp för kontrollerade generationsskiften i kärnkraften är mycket viktigt för Sveriges möjligheter att ha en trygg, klimatvänlig och stabil energitillförsel även i framtiden, skriver Urban Bäckström, VD Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Även Svenskt Näringsliv oroas av den politiska oenigheten.

– Dock innebär vetskapen om att beslutet kan komma att rivas upp vid ett eventuellt regeringsskifte en besvärande osäkerhetsfaktor. Det önskvärda vore givetvis om det fanns en bred blocköverskridande samsyn kring energipolitiken. Det skulle skapa den långsiktighet och stabilitet näringslivet efterfrågar på energiområdet, skriver Bäckström i kommentaren.

Svenskt Näringsliv vill också se fler aktörer på marknaden. ” En fråga som dock kvarstår är hur inträdeshindren på marknaden ska kunna sänkas så att fler aktörer kan komma in som elproducenter för att öka konkurrensen på elmarknaden.”, skriver Bäckström i kommentaren.

På Miljöorganisationerna är man inte lika förtjust. Greenpeace menar att beslutet som fattades är ett av de mer anmärkningsvärda energipolitiska beslut som fattats i landet.

– Det är ett beklämmande, beklagligt resultat eftersom Sverige har fantastiska förutsättningar för förnybar energi, både naturligt och tekniskt. Men en knapp majoritet visar riksdagsledamöterna att man varken tar kärnkraftens miljörisker på allvar eller litar på den enorma potentialen för svensk förnybar energi, kommenterar Ludvig Tillman, Greenpeace talesperson i energifrågor.

Miljöförbundet Jordens Vänner är minst lika kritiskt i sin kommentar: ” Dagens kärnkraftsbeslut är ett tragiskt löftesbrott och ett avsteg från en seriös energipolitik”, lyder rubriken på organisationens pressmeddelande.

– Alliansregeringen visar nu ännu en gång att man är beredd att offra miljön. Dagens beslut är ett tragiskt löftesbrott och ett avsteg från en seriös energipolitik, skriver ordföranden Ellie Cijvat pressmeddelandet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.