Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jubilerande Mumintroll håller Sverige rent

Publicerad: 13 februari 2015, 05:04

Med två specialmuggar, endast tillgängliga på den svenska marknaden, stöttar tillverkaren Arabia Håll Sverige Rents kampanj för renare miljö.


Inför att böckerna om Mumintrollen av Tove Jansson fyller 70 år har en rad jubileumsprodukter med unika Tove Jansson-illustrationer tagits fram. Den första muggen lanseras den 1 mars och bygger på temat om nedskräpning i våra hav.

Muminmuggarna är mycket populära i Sverige, Finland och Japan till exempel och nya kommer varje år. Muminmuggar av äldre årgångar säljs ofta för höga priser på auktionssajter som Tradera till samlare världen över.

Författarinnan och konstnären Tove Jansson älskade havet och naturen. Kärleken till det fria speglas ofta i Mumins värld, inte minst i boken Pappan och havet.

Tove Jansson tillbringade sina somrar på den älskade ön Klovharun i Pellinge skärgård och tillsammans med brodern Lars illustrerade hon på 1970-talet flera Muminaffischer exklusivt för stiftelsen Håll Sverige Rent, för en kampanj på temat Rädda Östersjön. Några av dessa motiv återupplivas nu.

Muggen ska kosta 299 kronor och för varje såld mugg doneras 15 kronor till stiftelsen Håll Sverige Rent som sprider kunskap till skolbarn och föräldrar om nedskräpningens påverkan på vår miljö.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.