Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Juristen och miljökämpen Polly Higgins död

Publicerad: 23 april 2019, 08:00

Polly Higgins, juristen som jämfört miljöbrott med krigsförbrytelser och står bakom begreppet “ecocide”, har avlidit vid en ålder av 50 år.


Polly Higgins har kallats “miljörörelsens rockstjärna” och arbetat för att så kallad livsmiljöförstörelse, eller ecocide, ska klassas som ett internationellt brott och införlivas i Romstadgan. Romstadgan är annars den stadga som används för att döma i brott som folkmord och krigsbrott. Enligt Polly Higgins bör miljöbrott bedömas på ett liknande sätt.

I slutet av mars i år skrev Polly Higgins vän,  journalisten George Monbiot, i tidningen The Guardian att Polly Higgins drabbats av cancer och att cancern snabbt spridit sig i hennes kropp. Polly Higgins dog på söndagen den 21 april.

Innan Polly Higgins dog meddelade hon till The Guardian att hennes kamp för en stärkt global miljölagstiftning skulle drivas vidare av hennes team med jurister. Än så länge är inte livsmiljöförstörelse en del av Romstadgan men de senaste åren har ett stort antal regeringar och stora företag ställts inför rätta för miljö- och klimatbrott i Polly Higgins anda.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.