Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jurister: Bolidens agerande är inte att ta socialt ansvar

Publicerad: 28 mars 2019, 13:55

Rönnskärsverken

Foto: Pål-Nils Nilsson/Riksantikvarieämbetet

På onsdagen friades Boliden av hovrätten i det omtalade arsenikmålet. Offrens svenska jurister är besvikna över hovrättens beslut då flera frågor som de anser vara viktiga inte kommer att prövas. De anser också att Bolidens agerande rimmar illa med anspråken på att vara ett hållbart och ansvarsfullt företag.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


”Det är förstås fruktansvärt att material som ursprungligen kommer från Boliden i slutänden har drabbat människor på ett så allvarligt sätt”. Citatet kommer från Bolidens tidigare vd och koncernchef Lennart Evrell och är hämtat från Bolidens hållbarhetsrapport år 2009. Enligt Johan Öberg, advokat på Carat Advokatbyrå och en av tre företrädare för Arica Victims i Chile, visar citatet tydligt att det inte fanns någon tvekan ens hos Boliden om att skadorna orsakats av det arsenikhaltiga avfall som Boliden skickat till Chile.

På torsdagen frikändes Boliden i Arica-målet då hovrätten ansåg att svensk rätt ska gälla och att händelsen därmed är preskriberad. Johan Öberg är besviken.
– 17,5 procent av högen med avfall från Boliden – alltså 3 500 ton, var ren arsenik. Det är en omfattning och koncentration som våra experter aldrig har varit i närheten av någon annanstans i världen. Alla som varit inblandade i det här begriper att det här har orsakat ett stort lidande – utvecklingsstörda barn, missfall, cancer och en massa andra hälsoproblem. Men sedan Boliden kopplat in jurister låter det på helt annat sätt. Det rimmar illa med att bolaget nu försöker bygga ett hållbart varumärke, kallar sig ”new Boliden” och försöker måla över bilden av ett traditionellt gruvbolag, säger Johan Öberg.

Johan Öberg, Carat Advokatbyrå.

Han säger att juristerna som företräder de drabbade började med att kontakta Boliden för att försöka få dem att ta ansvar för avfallet utan att bedriva en rättsprocess. Men att bolaget inte var intresserat.
– Vi sa att vi kommer stå på barrikaderna och applådera: ”se vilket socialt ansvar de tar”. Men vi möttes av kalla handen, totalt ointresse, säger Johan Öberg.

Den friande domen är en besvikelse för Arica Victims företrädare eftersom viktiga frågor därmed inte prövas, till exempel orsakssambandet mellan avfallet och uppmätta halter i blodet som Johan Öberg menar fastslogs under förhandlingen.

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, är en annan av företrädarna för Arica Victims. Han menar att Boliden skulle kunna visa ett socialt ansvar för avfallet, som skeppades till Chile för över 30 år sedan, även om det hävdar att företaget inte är juridiskt ansvarigt.
– Det gäller inte bara de skador som aktualiseras i rättsprocessen utan alla skador i Arica som härrör från Bolidens avfall. Exempelvis skulle man kunna sätta upp en stiftelse för att hjälpa de drabbade, säger han. Då hade Boliden visat att företaget menar något med socialt ansvar och hållbar utveckling.

Han framhåller att ingen förnekar att avfallet kommer från Bolidens verksamhet vid Rönnskärsverken.
– Boliden vet om att dess giftiga gruvavfall fortfarande ligger där, bara någon meter under marken nedgrävt utanför staden. Boliden bör därför fortfarande agera även om företaget menar att det i strikt juridisk mening inte har något ansvar, säger Jonas Ebbesson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev