Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Just nu: Polisen skingrar aktivisterna i Ojnareskogen

Publicerad: 28 augusti 2012, 04:50

Nu på morgonen slog polisen till mot demonstranterna i Ojnareskogen. Polisen meddelade igår att Nordkalk ska kunna börja avverka idag. Polisens strategi är att säkra de skyddsavstånd avverkningsmaskinerna behöver.


Det blev ett stökigt möte mellan demonstranterna och polisen igår klockan 13:00. Det var många som ville få sin röst hörd och några överenskommelser lyckades inte göra.
– Istället fick jag och två personer till åka in till Visby på kvällen för ett lugnare möte med polisen, berättar Fältbiologernas Maria Tranvik som är på plats i skogen.

På kvällsmötet berättade polisen för Fältbiologerna att deras plan var att Nordkalk skulle börja avverka idag. Och att polisens strategi byggde på att hålla demonstranter borta från avverkningsmaskinerna så att säkerhetsavstånden skulle kunna hållas. Den stora mängd poliser motiveras från polisens sida med att de ska kunna skapa en mänsklig sköld runt maskinernas så att de stora skyddsavstånden ska kunna hållas.

Miljöaktuellt talade med Maria Tranvik så sent som kl 08:35.

Hur är läget just nu?
– Just nu sitter jag framför en maskin för att stoppa den. Men polisen är här och börjar jobba. Just nu sätter de upp sån här blåvita avspärrningsband.

Är hela den omtalade polisstyrkan från Stockholm på plats?
– Jag har svårt att avgöra från där jag befinner mig just nu. Men det är många poliser här.

Hur många poliser rör det sig om, enligt din uppfattning?

– Jag skulle säga att det är ett 50-tal poliser på plats.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.