måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jytte Guteland (S): “Dags att regeringen ger besked om klimathandlingsplanen”

Publicerad: 13 mars 2023, 10:38

Riksdagsledamoten Jytte Guteland (S) vill ha besked från klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) om vad som gäller kring regeringens klimathandlingsplan. På tisdag möts de båda i en riksdagsdebatt. Foto: Fredrik Persson/TT & Marko Säävälä/TT

Under tisdagen ska en riksdagsdebatt hållas om den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen väntas presentera i höst. Som Aktuell Hållbarhet tidigare har rapporterat om är det än så länge oklart om riksdagen kommer få rösta om handlingsplanen, eller bara informeras om den.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikPolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Den tidigare Europaparlamentarikern Jytte Guteland (S), som sedan valet förra året är ledamot i Sveriges riksdag, menar att det är en stor skillnad på om regeringen i höst tänker lägga fram sin klimathandlingsplan för mandatperioden i form av en proposition eller i form av en skrivelse.

– Det blir en helt annan politisk tyngd när ett parlament får rösta om en sådan här fråga. Det blir ett tydligt beslut om vilken riktning landet ska ta, och det skickar även signaler om långsiktighet, vilket är betydelsefullt inte minst för näringslivet, säger hon till Aktuell Hållbarhet. 

För en dryg vecka sedan kunde Aktuell Hållbarhet berätta att det är oklart i vilken form regeringen tänker presentera sin klimatpolitiska handlingsplan. Tidigare har det låtit på klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som att det är en proposition som ska lämnas till riksdagen att rösta om – det vill säga att handlingsplanen ska innehålla ett eller flera förslag på exempelvis nya lagar, lagändringar eller riktlinjer av något slag. Men Aktuell Hållbarhet erfar att handlingsplanen lika gärna kan presenteras i form av en skrivelse, vilket innebär en mer redogörande karaktär där inga förslag till riksdagsbeslut finns med.

Läs också: Aktuell Hållbarhet erfar: Oklart i vilken form klimathandlingsplanen kommer presenteras

Nu på tisdag ska en interpellationsdebatt mellan Jytte Guteland och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari hållas i riksdagen om just handlingsplanen. Debatten har sin grund i några av de uttalanden som statsrådet tidigare har gjort, förklarar Jytte Guteland för Aktuell Hållbarhet. Det handlar om två saker:

– För det första så har handlingsplanen länge varit regeringens räddning att falla tillbaka på. Så fort exempelvis klimat- och miljöministern har fått kritik för beslut som kommer resultera i höjda utsläpp har hon sagt att klimatmålen visst ska nås, men att regeringen tänker förklara först i den kommande klimathandlingsplanen hur detta ska gå till. 

Läs också: Pourmokhtari: Nästa år berättar vi hur klimatmålen ska nås 

Jytte Guteland fortsätter:

– För det andra har klimat- och miljöministern också sagt att förhandlingar ska ske mellan fler partier än bara partierna bakom Tidöavtalet. Möjligen som ett sätt att slippa ifrån Sverigedemokraterna. Jag har därför utgått ifrån att det handlar om att regeringen tänker presentera handlingsplanen i form av en proposition som hela riksdagen kan rösta om, precis som den förra regeringen gjorde 2019. 

Frågan till Romina Pourmokhtari inför debatten handlar därför om just dessa två bitar, alltså dels vad regeringen vill genomföra på klimatområdet för att få ned utsläppen, samt dels hur den politiska förankringen ska gå till. Jytte Guteland skriver i sin interpellation: ”Vilka initiativ har statsrådet tagit för att förhandla klimathandlingsplanen så att den både kan klara klimatmålen och få stöd i Sveriges riksdag?”.

Men blir det ingen proposition i höst, utan i stället en skrivelse, då behöver den klimatpolitiska handlingsplanen inte få något stöd i riksdagen. En skrivelse innebär nämligen att regeringen enbart informerar riksdagen om hur man ser på en viss fråga eller hur man planerar att arbeta med ett visst politikområde.

Jytte Guteland menar att det vore olyckligt om regeringen skulle välja en sådan väg. 

– Vi får se hur debatten går och om det blir några nyheter från klimat- och miljöministern. Men jag tycker det är dags att regeringen ger besked om vad som faktiskt gäller kring klimathandlingsplanen. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev