Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jytte Gutelands förslag om tuffare klimatlag diskuterades i parlamentet

Publicerad: 28 maj 2020, 09:40

EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) fick överlag positiva reaktioner när miljöutskottet på torsdagen för första gången diskuterade EU:s klimatlag och de rejäla ambitionshöjningar som hon föreslår.


Ämnen i artikeln:

Klimatlag

Nya tuffare utsläppsmål redan till 2030, bindande krav om klimatneutralitet och ett europeisk IPCC. Det är några av förslagen från Jytte Guteland (S), miljöutskottets rapportör i EU-parlamentets arbete med klimatlagen. På torsdagen började beredningen av hennes förslag med debatt i parlamentets miljöutskott. 

 – För mig var det viktigt att lyssna och värdera positiva signaler för att avgöra om det finns majoritet för olika delar av förslaget. Och många av inläggen i debatten tydde på att utskottet vill gå längre än kommissionen och att det finns ett stort stöd för ett tydligare vetenskapligt fokus på klimatarbetet, säger Jytte Guteland, direkt efter dagens debatt, till Aktuell Hållbarhet. 

Det av hennes förslag som på förhand har avfärdats från många håll är att EU ska nå 65 procents reduktion av koldioxidutsläpp till 2030 jämfört med 1990. Det kom även fram i dagens debatt, men det betyder inte att Jytte Guteland har gett upp i den delen.

– Jag ser det inte så. Det här är tidigt i processen och det återstår flera förhandlingar, skuggmöten och debatter. Vi gör det här tillsammans och vilka delar som finns kvar i vårt slutliga förslag är det allt för tidigt att avgöra. 

Jytte Guteland konstaterar också att det i dag inte var en debatt med coronafokus. 

– Några få konservativa ledamöter ville avfärda klimatsatsningar med hänsyn till att resurserna nu behövs på annat håll. Med det var isolerade inlägg, de allra flesta påpekande att den gröna omställningen innebär möjligheter som kommer till väl pass både för coronakrisen och för klimatomställningen. 

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatlag

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News