Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Jytte Gutelands klimatförslag backas av europeisk miljörörelse

Publicerad: 3 juli 2020, 09:21

Foto: Lars Hagberg/ Europaportalen

Jytte Guteland (S), EU-parlamentets huvudförhandlare för EU:s klimatlag, lämnade i maj ett förslag om att höja EU:s utsläppsmål för år 2030 från 40 procent till 65 procent. Nu backas förslaget upp av den europeiska miljörörelsen, som i en ny analys visar att målet är fullt möjligt att nå.


Enligt den nya analysen som är framtagen av Climate Action Network, CAN, och miljörörelsernas paraplyorganisation European Environmental Bureau, EEB, är det fullt möjligt att nå klimatneutralitet redan år 2040, det vill säga tio år tidigare än EU-kommissionens föreslagna mål till 2050. I analysen görs också bedömningen att det är möjligt att nå en 65 procentig utsläppsminskning år 2030 genom att helt övergå till förnybar energi. 

– Målet är klart realistiskt och det är dessutom nödvändigt att öka takten redan inledningsvis i omställningen. Det kommer att bli svårare och svårare att reducera utsläppen, därför är det viktigt att vi plockar de lågt hängande frukterna redan i ett tidigt skede, säger Jytte Guteland till Aktuell Hållbarhet. 

Under gårdagen hölls ett skuggmöte i EU-parlamentets miljöutskott och Jytte Guteland berättar att man där just nu börjat diskutera frågan. Jytte Guteland berättar att det finns ett tydligt stöd för förslaget i hennes egen politiska grupp. Utanför den partigruppen spretar det dock stort då vissa grupper vill ha upp till 70-procentig utsläppsminskning medan andra grupper vill ligga kvar på dagens 40 procent. Jytte Gutelands förslag om ett 65-procentigt utsläppsmål ska voteras i EU-parlamentets miljöutskott den 10 september, inför EU-parlamentets omröstning i oktober.

Läs miljörörelsens analys 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.