Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kåberger: Därför är Japan avundsjukt på Kina

Publicerad: 15 mars 2012, 11:45

”Det är inte så ofta branscher växer med 1500 procent.”

Ämnen i artikeln:

Tomas Kåberger

Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten men numera styrelseordförande i Japan Renewable Energy Foundation, fanns på plats på Energiutblickskonferensen på onsdagen. Under en av sessionerna berättade han om hur han upplever situationen i Japan nu när ett år gått sedan Fukushimakatastrofen.

– Själva olyckan och den information som gavs under och även efter olyckan har inte stärkt den japanska regerings eller kraftindustrins ställning och trovärdighet utan tvärtom underminerat den ganska kraftigt. Man kände sig tvingad att undanhålla folk information under de inledande veckorna eftersom man i regeringskansliet visste att om vinden vände så skulle nedfallet i Tokyoområdet kunna bli kraftigt och man var väldigt rädda för att det skulle bli panik och att folk skulle försöka utrymma staden.

Enligt Kåberger har den japanska bilden av det egna energisystemet ändrats dramatiskt sedan olyckan, till fördel för det förnybara. Men situationen är problematisk även här för tillfället, då ingen i landet vill satsa några pengar på den förnybara energin innan det att inmatningstarifferna för förnybar el införts, och det händer först i sommar.

– Hittills har man med en lag som skulle främja förnybar energi effektivt lyckas stoppa alla investeringar i förnybar energi.

Japan har det dock väldigt gott förspänt för att ställa om till förnybart rent naturresursmässigt, menar Kåberger, med allt från geotermisk energi till mycket skog och goda vindkraftsmöjligheter längst med och utanför kusterna.

– På kort sikt har man även en fantastisk biobränslepotential i det att man har kubikkilometer med brännbart rivningsvirke från tsunamikatastrofen. Japan kommer under decennier också att ha väldigt mycket radioaktivt kontaminerad biomassa som man med fördel kan elda upp för att sedan slutförvara radioaktiviteten koncentrerad i askan och därmed bidra till saneringen efter olyckan.

Enligt Kåberger har man i Japan nu börjat inse att man industriellt har blivit ordentligt omsprunget av Kina, både när det gäller vindkraftstillverkning och solcellstillverkning. Till exempel hade Japan under 2006 med två företag på solcellsindustrins topp tiolista. Nu har man inget företag med på listan.

Samtidigt som Kåberger berättar detta under sessionen på Energiutblickskonferensen visar han upp ett diagram med solcellsinstallationerna i olika asiatiska länder under 2011, uppdelade på årets fyra kvartal, där varje stapel blir högre för varje kvartal som går.

– Det är ökningar överallt i Asien, men den kinesiska ökningen är ungefär 1500 procent. Det är inte ofta branscher växer så mycket.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev