måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kåberger: Därför vill EU:s stora kraftbolag stoppa nya mål för förnybart och effektivisering

Publicerad: 2 juli 2014, 19:43

– Jag hade rätt, konstaterar Tomas Kåberger, professor på Chalmers , om sin framtidsspaning han skrev i Miljöaktuellt i november 2013. Han konstaterar nu att stora elproducenter i EU förlorade 200 miljarder förra året och lobbar intensivt för att hindra nya mål inom energieffektivisering och förnybar energi.


MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


I en krönika skriven för Miljöaktuellt i november 2013 förutspådde Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, idag bland annat professor på Chalmers att ”kraftbolag”, elproducenter i Europa med sin bas i fossila bränslen och stora utsläpp hotades av de stora satsningarna på förnybar energi. Han skrev att ”Ledningen för ett företag som hotas till sin existens kan göra skadliga saker.” och

När Miljöaktuellt träffar Tomas Kåberger i Almedalen konstaterar han att han fått rätt i sin spådom.
– Kraftbolagen i Europa förlorade i storleksordningen 200 miljarder kronor förra året på att elpriserna har blivit låga på grund av att förnybar energi har byggts ut snabbt med de mål och stödsystem som Eu har satt upp, säger Tomas.
– Nu är kraftbolagen i ett skede där de satsar kanske några 10-tal miljarder på aktivt kampanjarbete för att hindra att EU sätter nya mål för energieffektivisering och förnybart som håller nere elpriserna.
– De vill istället ha koldioxidrestriktioner som driver upp priserna så att de börja kan tjäna pengar igen.  Det är lätt förstå. Det är ekonomiskt rationellt, men det är inte det effektivaste sättet att ge Europa energiintensiva industri konkurrenskraftiga priser eller Eurioas hushåll låga energikostnader.
– Kanske allra viktigast att hjälpa Europa oberoende av bränsleimport utan vara en del av världen där man utvecklar modern energiteknik för förnybar energi är det viktigt att bedriver den här politiken lika effektivt som i Usa eller Kina.

Hur ska den politiken i praktiken bedrivas i dina ögon?
– Det är bra om EU formulerar mål för även för energieffektivitet och förnyelsebar energi. Framför allt för energieffektivisering är det mycket tydligt att åtgärderna inte bara åstadkoms på ekonomisk grund, utan att det krävs mer än att det lönsamt för att de ska genomföras.  Många beslut av den typ som ekonomen Daniel Kahneman skrev om i sin bok ”Thinking fast and slow” för några år sedan. Genom att ha effektiviseringmål kommer EU och EU:s medlemsländer att jobba med skapa andra faktorer som får individer, hushåll och företag att fatta energimässigt för dem själva lönsamma beslut som de annars missar.

Konjunkturinstitutet släppte helt apropå häromdagen en ny rapport där de kritiserade energieffektivisering.
– Jag vet inte riktigt vilken rapport du syftar på men det är ett typiskt exempel på en institution som brukar leverera pretentiösa rapporter som negligerar de här viktiga ekonomiskt teoretiska poängerna att folk inte alltid fattar ekonomiskt rationella beslut eftersom de störs av andra faktorer.  Och när det gäller energipolitiska slutsatser så är det också en viktig poäng att det är likaledes teoretiskt väl bevisat att om har ett system där det är flera marknadsbrister så betyder det inte nödvändigtvis att  genom att korrigera bara en av dem åstadkommer någonting som är bättre.
I energisystemet finns det fler externa effekter som inte är betalda än klimatgasutsläpp. Så det finns en god anledning att föra en politik som tar sig an flera av de här problemen i energisystemet och inte bara klimatutsläppen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev