Klimat
Kåberger: ”Ibland är det roligt när företag går i konkurs”
Publicerad: 14 oktober 2011, 06:13
När Greenpeace fyllde 40 år och bjöd in till fest passade organisationen på att släppa en ny rapport om hur Sverige kan ställa om energisystemet. Tomas Kåberger, som skrivit förordet till rapporten, fanns på plats och berättade om hur oerhört snabbt tillväxten av det förnybara just nu går.
Energy [r]evolution – a sustainable energy outlook for Sweden beskriver hur övergången till ett helt förnybart energisystem kan gå till i Sverige. Rapporten, som är framtagen av Greenpeace och European Renewable Energy Council, lanserades under onsdagen i samband med att miljöorganisationen firade 40 år.
Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör på Energimyndigheten, nu styrelseordförande i det nybildade Japan Renewable Energy Foundation, var med vid lanseringen. Det är också han som skrivit förordet till rapporten. I den svenska sammanfattningen kan man läsa:
”Insikter om den industriella potentialen hos förnybart gör redan att stora internationella företag som ABB, GE och Siemens, ställer om kursen från äldre tekniker till nya, förnybara.”
”Denna Energirevolutionsrapport är användbar som inspiration och guide till en rationell förnybar energiframtid. Må den bli läst, debatterad och överträffad av den reella utvecklingen!”
Under presentationen av rapporten fick Kåberger även möjlighet att berätta lite mer om vad som är på gång inom detta område.
− Det är faktiskt möjligt att solcellsinstallationerna eller i vart fall solcellstillverkningen i år blir större än vindkraftinstallationerna för första gången. Så det gäller att hänga med, för det går fasansfullt, eller nej, angenämt fort med tillväxten av förnybar energi.
Men just detta är också ett av de största hindren i omställningen, att det är så få som faktiskt hänger med och som har förstått hur snabbt utvecklingen har gått. De senaste två åren har exempelvis priset på solceller fallit med uppåt 50, 60, 70 procent på sina håll enligt Kåberger, vilket gör att det finns mängder av direkt lönsamma tillämpningar på solceller som företag och personer ännu inte har upptäckt.
− Samtidigt är det ganska plågsamt att tillverka solceller nu – även för företag som tjänade jättemycket pengar på tillverkning för ett par år sen – därför att priserna är pressade och den tekniska utvecklingen går jättefort. Men ibland är det faktiskt roligt när företag går i konkurs.
Detta med den snabba utvecklingen är också det budskap som Kåberger vill skicka med till de svenska politikerna. På plats i Greenpeace lokaler fanns under kvällen bland annat Anders Flanking (C) som är ny statssekreterare på Miljödepartementet, samt riksdagsledamöterna Anita Brodén (FP), Jens Holm (V), Cecilie Tenfjord-Toftby (M), Ann-Kristin Johansson (S) och Åsa Romson (MP).
− Jag jobbar förutom i Japan även på Chalmers i Göteborg. Där har vi en massa kemiteknikföretag längst västkusten som nu håller på att måla upp visionen om ett helt förnybart kemiproduktionssystem baserat på framför allt biomassa. När jag träffar dem så undrar jag om energimyndighet, forskningsfinansiärer och politiker alls har en pejling på hur långt fram man har hunnit bland de visionära ingenjörerna i industrin.
Anders Hellberg