tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kåberger inte imponerad av Kungliga Vetenskapsakademien

Publicerad: 25 april 2012, 08:55

Energimyndighetens före detta generaldirektör menar att akademien har en oförmåga att begripa som inte kan ses som någon vidare vetenskaplig bedrift.

Ämnen i artikeln:

Tomas Kåberger

I en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet i början av veckan skriver Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott att det är "obegripligt" att det genomförs vad man kallar "gigantiska energiinvesteringar” inriktat på vindkraft i Sverige. Man menar att eftersom elsystemet i Sverige i princip redan är fossilfritt borde pengarna i stället användas till att få transportsektorn bort från beroendet av fossila bränslen.

I dag publiceras en replik i SvD skriven av Tomas Kåberger, professor i Industriell energipolicy vid Chalmers och ordförande i Japan Renewable Energy Foundation. Kåberger är föga imponerad av Vetenskapsakademiens resonemang.

”Energipolitikens mål om mer förnybar energi är sedan några år formulerade och beslutade av EU. Att KVA:s företrädare inte anser sig kunna begripa vindkraftsutbyggnaden beror alltså delvis på att de inte förstått att Sverige och vårt elsystem är delar av EU.”

Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, skriver vidare att bara för att ett elsystem är fossilfritt så innebär det inte att det är fritt från problem. Han tar Japan som exempel där man om några dagar kommer att stänga den sista av landets 54 kärnreaktorer, detta som konsekvens av Fukushimakatastrofen som skedde förra året.

”I de nu kontaminerade områden man inte haft råd att utrymma aborteras missbildade foster och man förbereder sig för att hantera sjukdomar i decennier framåt. Skattebetalarna får betala tusentals miljarder kronor för utrymningar och hantering av de havererade reaktorerna.
   Med dessa erfarenheter har kärnkraftverken stängts. Verk som tidigare svarade för ca 30 procent av Japans elförsörjning. Med deras perspektiv är detta i dag värt en kraftigt ökad användning av olja och gas och en framtida storsatsning på förnybar energi.”

Kåberger avslutar artikeln med att skriva:

”Kungl. Vetenskapsakademien kanske anser att detta är fel, men det demagogiska språkbruket, och deras självgoda utrop om sin oförmåga att begripa, är ingen vetenskaplig bedrift.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev