måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kadmium allt hetare fråga

Publicerad: 23 mars 2010, 08:09

Även DN rapporterar nu om att kadmium är farligare än man tidigare trott och om kritiken mot att kadmiumskatten tagits bort.

Ämnen i artikeln:

JordbrukPolitik

– Jag är rädd för att vi konsumenter kommer att utsättas för alltmer kadmium genom maten vi äter, säger agronomen Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen anser Kemikalieinspektionen att halterna i maten nu riskerar att fördubblas.

Som Miljöaktuellt tidigare har rapporterat skrev en grupp läkare nyligen i Läkartidningen om nya rön som visar att kadmium är farligare än man tidigare trott. Redan dagens kadmiumhalter har allvarliga konsekvenser i form av en rad sjukdomar såsom cancer, benskörhet och njurskador. Kvinnor, barn och vegetarianer är särskilt drabbade.

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har nyligen sänkt det rekommenderade gränsvärdet och EU diskuterar hårdare gemensamma regler.

Men Sveriges lättar på reglerna – trots att jordarna här naturligt innehåller mer kadmium.

Sedan årsskiftet är både skatten på konstgödsel och skatten på kadmium i konstgödsel borttagna. Den senare drabbar importörer och skapar incitament att rena bort kadmium från konstgödsel.

Kadmiumskatten har gjort att innehållet av den giftiga metallen stannat på 5 milligram per kilo fosfor. I Europa är halten ofta 40 gånger högre.

– Nu är det fritt fram för lantbrukare att importera billigare gödsel med högre kadmiuminnehåll . Den lockelsen kan bli stor i en så ekonomsikt pressad bransch som denna, säger Emelie Hansson till Dagens Nyheter.

Både Kemikalieinspektionen och Jordbruksverket var emot att kadmiumskatten togs bort.

Rolf Eriksson, centerpartistisk statssekreterare på Jordbruksdepartementet säger till DN att regeringen gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att se över gränsvärdena för handelsgödsel.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev