Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kafékedja lovar billig möjlighet att bidra till hållbar utveckling

Publicerad: 28 september 2016, 08:10

För 500 kronor kan du bli delägare i en kafékedja med hållbar inriktning och hjälpa till att demokratisera finansbranschen. Det lovar Barista Fair Trade Coffee som nu satsar på att bli ”folkägt” genom crowdfunding.


Barista Fair Trade Coffee blir Sveriges första kundägda kafékedja. Genom att finansiera verksamheten via crowdfunding, där vem som helst kan bli delägare i kedjan för 500 kronor, vill initiativtagaren Björn Almér skapa en gräsrotsrörelse för svenska kaffedrickare.

Björn Almér, som också är vd för kedjan, var tidigare vd på Espresso House. Han kände dock att han ville göra något mer än att driva en kafékedja i mängden och därför skapade han Barista där hela verksamheten ska genomsyras av hållbarhet och schyssta villkor, både för de som odlar och de som serverar kaffet. Ett exempel på socialt engagemang är att Barista Fair Trade Coffee betalar en skollunch för ett barn i Etiopien via FN:s skolprogram varje gång någon betalar sin fika med ett stamgästkort.

Enligt företaget Pepins, som hanterar Baristas crowdfunding, är syftet med initiativet att kunderna ska kunna bli delägare på samma villkor som professionella investerare. I en kommentar säger företagets vd att initiativ av den här typen är bra sätt att demokratisera finansbranschen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.