Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kaj Török blir ny hållbarhetschef på Max hamburgare

Publicerad: 12 oktober 2016, 11:05

Kaj Török, en av Futerras grundare lämnar hållbarhetskommunikationsbyrån för ett nytt jobb som hållbarhetschef på Max Hamburgare. Aktuell Hållbarhet ringde upp honom för att höra vad han har för planer för Max i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Varför beslutade du att lämna Futerra?
– Innan vi grundade Futerra jobbade jag med ”Det Naturliga steget”, redan då arbetade jag med Max. Jag har följt deras arbete under tio år och jag tyckte att erbjudandet om att bli hållbarhetschef där var för stort och spännande för att tacka nej till.

Vad kommer du att göra nu när du börjar på Max?
– Jag börjar på heltid först i december, fram till dess är jag där någon dag i veckan. Jag har en massa idéer men det är inte allt jag kan prata om. Mycket handlar om att fortsätta bygga på det hållbarhetsarbete som finns på företaget och se om det går det att skapa hälsosammare menyer, om det går att bli ännu bättre på att ta till vara på medarbetarnas engagemang, mångfald och annat.
– Sedan är klimatfrågan extremt viktig. För varje år som går blir det tydligare att mat och klimat hänger ihop och här måste vi se vad som blir nästa steg.

Vilken är Max största hållbarhetsutmaning.
– Den största utmaningen är hur Max kan fortsätta vara en del av lösningen inom områden där vi också är en del av problemet. Nötkött är ju något som vi, inte minst av klimatskäl, borde äta mindre av. Om Max ska ha bra burgare i framtiden måste vi fundera över hur stor andel av dem som ska bestå av nötkött, hur många som kommer att bestå av vitt kött, av grönt kött, vego och av blått kött, fisk. Vi vill hela tiden öka andelen som inte är rött kött och det är en affärsmässig utmaning.
– Samtidigt vill vi säkerställa att det röda kött vi använder är det bästa röda köttet. Max är redan ensamma om att bara ha svenskt kött på restaurangerna och det finns ju hållbarhetsfördelar med det gällande antibiotika, djuromsorg och klimatpåverkan. Men det här är också något vi måste ta framåt.

Hur ser framtiden ut för Futerra?
– Futerra kommer att kliva in i nästa skede och passar på att stöpa om sig. Både jag och vår vd Magnus Ljungberg ändrar våra roller. Jag genom att lämna företaget och Magnus genom att kliva bort från vd-rollen i förlängningen. Det här innebär att Futerra kommer att rekrytera både en ny vd och nya styrelseledamöter. Det kommer att bli en intressant nysatsning.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.