Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kalifornien får snabbladdade elbussar

Publicerad: 1 september 2010, 05:59

Städerna San Gabriel och Pomona i Södra Kalifornien får ett välkommet tillskott i sin kollektivtrafik, i form av helelektriska bussar som kan laddas på mindre än tio minuter.


Ämnen i artikeln:

ElbussarMotorElbilar

Det är den lokala kollektivtrafikbyrån Foothill Transit som har köpt in helelektriska bussar av märket Ecoride BE35. Till att börja med har man köpt in tre bussar och två laddningsstationer, men om allt går bra planerar företaget att utöka flottan med ytterligare nio fordon, skriver Inhabitat.

Såväl bussar som laddningsstationer köptes in från Colorado-företaget Proterra, som är specialiserade på tillverkning av snabbladdade elfordon för kommersiellt bruk. BE35:an använder ett elektriskt framdrivningssystem från UQM Technologies och klarar av tre timmars sträckkörning. Sen krävs det ett besök i snabbladdningsstationerna som finns installerade längs busslinjen. Tio minuters laddning är allt som krävs innan bussen kan ge sig ut i trafiken igen.

Enligt Proterras vd Jeff Granato så planerar Foothill Transit att på sikt ersätta hela sin dieselbussflotta med företagets elbussar. Faktum är att Foothill Transit tror så på pass mycket på sin satsning att de har hittat på ett eget namn för bussarna (”Ecoliner”), som de dessutom redan har varumärkesskyddat, skriver Earth2Tech.

Tekniken är dock än så länge dyr – Foothill Transit betalar hela 5,6 miljoner dollar för de tre bussarna och laddningsstationerna.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

ElbussarMotorElbilar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.