Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kaliforniens poliser jagar kriminella med elhojar

Publicerad: 13 Januari 2011, 08:57

Elmotorcyklar låter knappt någonting. De är faktiskt så tysta att Kaliforniens poliser använder dem för att smyga på brottslingar.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

De är energieffektiva och bra för miljön, men Kaliforniens poliskår ser främst en annan fördel med elmotorcyklar – tack vare att de saknar förbränningsmotor så låter de knappt någonting. En perfekt egenskap när polisen behöver smyga fram.

Därför har Scotts Valley Police Department börjat använda elmotorcyklar från Zero Motorcycles för att bekämpa brott i Kalifornien.

– Våra motorcyklars tysta drift gör att poliserna kan höra vad som händer runt dem, vilket stärker medvetenheten och säkerheten, säger Jay Friedland, hållbarhetschef på Zero Motorcycles, till USA Today.

Foto: Zero Motorcycles

Elmotorcyklarna har en räckvidd på 80 kilometer och en topphastighet på 107 kilometer i timmen. Arnold Schwarzenegger, som häromveckan avgick som Kaliforniens guvernör, provkörde en Zero i mars förra året.

– Jag älskar den ekonomiska sidan med dessa motorcyklar eftersom de kostar mindre än en cent per mile att köra, sade han i ett uttalande och påpekade även att de är berättigade till 10 procents skattelättnader samt en speciell Kalifornien-rabatt på 1 500 dollar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.