Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kall fusion – snart i en butik nära dig

Publicerad: 25 januari 2011, 07:34

Fysikvärlden skakas av nyheten om den italienska energiförstärkaren som påstås bygga på kall fusion. De hemlighetsfulla innovatörerna vilar inte på lagrarna och utlovar kommersiell tillgänglighet innan våren.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

I förra veckan visade de italienska forskarna Andrea Rossi och Sergio Focardi upp ett experiment i en hangar utanför Bologna. Publiken bestod av ett 50-tal vetenskapsmän och journalister som fick se en apparat som, när den matades med 1 kW, producerade mellan 10 och 12 kW. I experimentet användes effekten för att koka bort vatten.

Utan att visa insidan av apparaten påstås den innehålla bland annat nickel och väte vilka ska ha fusionerats under processen, rapporterar flera medier. Spår av koppar i apparaten efter användning rapporteras tala för att det ska röra sig om kall fusion. Någon strålning ska inte ha uppmätts i apparaten efter att experimentet slutförts.

Forskarna Rossi och Focardi säger sig inte veta exakt vad som sker när apparaten, döpt till Energy Catalyzer, körs. De vill heller inte avslöja apparatens innanmäte. En patentansökan finns men den rapporteras inte avslöja de innersta hemligheterna. Läs patentansökan här.

Att man inte kan redogöra för funktionen exakt stör dock inte uppfinnarna som planerar att börja tillverka och sälja Energy Catalyzer i 1 MW-utförande inom tre månader. Europeiska och amerikanska kontrakt har nämnts, enligt Energyboom.

”Vi har redan passerat den fas där någon har övertygats. Vi har nått fram till en produkt som är redo för marknaden. Marknaden är vår domare”, skriver Rossi i bloggen Journal of nuclear physics. På bloggen finns också mer utförlig information om apparaten.

Energy Catalyzer har utlöst vilda diskussioner runtom i världen. Huruvida det här verkligen rör sig om kall fusion debatteras i mängder av forum, bland annat JREF. Belackarna är övertygade om att det hela rör sig om en bluff. Andra bedömer det som intressant, bland annat därför att experimentet går att upprepa.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.