Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kamelexpressen fixar kyld medicintransport

Publicerad: 9 december 2009, 09:08

Långväga läkemedelstransporter i Afrika, hur löser man det bäst? Med miljöteknik och kamelkonvojer, naturligtvis.


Ämnen i artikeln:

Solpaneler

Kamelkonvojer med soldriven kyltransport av läkemedel. Så vill Kenya-baserade Nomadic Communities Trust, NCT, lösa problem med tillgänglighet på medicin och vaccin i svårtillgängliga platser i Afrika, rapporterar Energyboom.com.

Kameler har använts för transporter av läkemedel i NCT:s regi. Men det har inte fungerat när läkemedlen behöver transporteras kylda eller frysta. I samarbete med Princeton´s Institute for the Science and Technology of Materials, PRISM, och designskolan Designmatters har parterna därför utvecklat ett soldrivet frystransportsystem avsett för kameler. Kamelerna kommer att utrustas med vikbara solpaneler som driver ett kylsystem. Solpanelerna kan även användas som kraftkälla i fältkliniker och kylsystemet backas upp av ett pedalsystem för drift.

Hela systemet är monterat i en bambusadel och för kamelernas komfort har det traditionellt använda sisalrepet för lastsäkring på djuren ersatts med en bärram i aluminium.

När konvojerna ger sig ut i landet kommer ett team bestående av kamelskötare, rådgivare, en sköterska och en farmaceut att följa med. Konvojerna väntas genom att kunna färdas i upp till tre månader kunna nå platser som tidigare över huvudtaget inte kunnat besökas med läkemedel. Om finansering av kamelkonvojerna säkras väntas transporter kunna börja ske under 2010, enligt NCT.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Solpaneler

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.