Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kaminer skadliga för hälsan

Publicerad: 2 september 2014, 08:37

Skorstenslösa kaminer som eldas med etanol släpper ut skadliga ämnen som överskrider gränsvärdena.


Skorstenslösa kaminer som eldas med etanol är ett alternativ för den som inte har möjlighet att installera öppen spis. Men nu visar försök som gjorts vid tyska Fraunhoferinstitutet för träforskning att utsläppen av skadliga ämnen från kaminer överskrider gränsvärdena.

Förutom risken att etanol exploderar när det blandas med luft vid påfyllning så förbränns det inte fullständigt. Vid sidan av den koldioxid som bildas vid förbränning bildas också giftig kolmonoxid, benzen, kvävedioxid och formaldehyd som går rakt ut i rummet där kaminen står.

– Rent teoretiskt bildar bioetanol vid förbränningen endast koldioxid och vatten men i praktiken ser det annorlunda ut. Mycket beror på bränslets sammansättning och vilken förbränningstemperatur som uppnås, säger doktor Michael Wensing på Fraunhoferinstitutet.

Samtliga av de kaminer som Michael Wensing och hans kollegor testade överskred det tyska gränsvärdet för kvävedioxid inomhus på 0,35 mg/m3. I ett fall var värdet så högt som 2,7 mg/m3. Gränsvärdet för formaldehyd är 0,1 ppm. Högst uppmätt värde blev 0,45 ppm. Vid mätning av (korrigerat) koldioxid nåddes vid ett tillfälle 6000 ppm där rekommendationerna för bra luft säger 1000 ppm. Dessutom uppmättes mikropartiklar från förbränningen. Det rapporterar Ny Teknik.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.