Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kammarrätten: Nej till skonsam avverkningsmetod

Publicerad: 16 september 2009, 06:46

En markägare i Lycksele som ville hugga ner sin skog på ett skonsamt sätt fick nej i Kammarrätten. Skogsstyrelsen menar att metoden inte är tillräckligt vetenskapligt prövad och fungerar dåligt på den högt belägna marken.


Kammarrätten i Sundsvall gick på Skogsstyrelsens linje och förbjöd markägaren att nyttja metoden som går ut på att plocka ut vissa träd istället för att kalhugga hela området.

— Vi säger inte nej till skonsamma avverkningsmetoder. Men det här ärendet handlar om en markägare som ville använda en speciell metod, säger Bert Österberg, chefsjurist på Skogsstyrelsen.

Skogsfastigheten i Lycksele ligger på hög höjd där träden växer dåligt ochdet krävs extra insatser för plantering – men plantorna kommer enligt Skogsstyrelsen inte att klara konkurrensen från andra växter på platsen.

— Det är en slags plockhuggning med plantering i de luckor som uppstår. Metoden är inte beprövad på den här typen av marker och det finns en risk för att återväxten blir dålig, säger Bert Österberg

Är det inte bra att man slutar med kalhyggen på svårföryngrad mark?

— Vi har i grunden inte någon negativ inställning till plockhuggning. Det går på vissa marker. Vi bedriver forskning om andra former av hyggesfritt skogsbruk – både i barrskog och ädellövskog. Så det är inget vi är principiellt emot.

Hur påverkar domen miljöarbetet i skogen?

— Det är svårt att bedöma. Kammarrätten har inte tagit ställning till hela metoden om plockhuggning eller begreppet NaturKultur som också varit uppe. Det är en bedömning i ett enskilt fall, säger Bert Österberg.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.