Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kamprad: ”Därför måste Ikea fortsätta växa”

Publicerad: 10 mars 2004, 14:43

Medan den svenska tillväxtdebatten trampar vatten rullar Ikeas snabba expansion vidare med nya varuhus i Ryssland och Portugal. – Vår uppgift är att växa så mycket som möjligt för att uppfylla människors behov, sa Ingvar Kamprad vid ett framträdande i Stockholm på tisdagen.


En uppsluppen Ingvar Kamprad stegade upp på scenen vid Föreningssparbankens konferens om det ekonomiska läget i tisdags. Tillsammans med Tilde Björfors, grundare av Cirkus Cirkör, och författaren Bertil Torekull pratade han tillväxt i ett fullsatt Folkets Hus i Stockholm.

Flera gånger återkom Ikeagrundaren till sitt engagemang för miljöfrågor. Efter framträdandet frågade Dagens Miljö Ingvar Kamprad vilka de viktigaste miljöfrågorna är för Ikea.

Hjälp från Greenpeace

– Vårt stora engagemang gäller den skogliga miljön, där vi till min glädje har haft hjälp av Greenpeace. Tidigare hade vi en sammandrabbning med Greenpeace i Finland, där vi hade olika uppfattningar om vad som var skyddsvärd skog. Nu har vi ett dussin jägmästare som följer hela tajgan – vi är nog de enda som har kartlagt dessa väldiga skogar och det har vi gjort med hjälp av Greenpeace.

Miljöarbetet har inte varit något lätt match för Ikea och enligt Ingvar Kamprad tvingas man nu se över den höga ambitionen.

– Vi har en stor miljöavdelning som kanske är lite väl sträng ibland. Våra regler för inköp, som vi kallar IWAY, är av många ansedda som lite för hård för nya leverantörer i bland annat det inre av Kina. Vi har en trappstegslösning och har diskuterat att förlänga tiden för nya leverantörer som har svårt att uppfylla kraven direkt, sa Ingvar Kamprad.

Han kommenterade även Ikeas satsning på miljöanpassade transporter, bland annat genom satsningen på det egna järnvägsbolaget Ikea Rail. (Bolaget avvecklades nyligen, men järnvägstransporterna drivs vidare av en entreprenör.)

– Vår järnvägsrörelse har varit en katastrof ekonomiskt, men jag har bett att den ska få fortsätta. Jag tycker det vore dåligt att lägga ned nu när vi har lidit alla ”början-kval”, sa Ingvar Kamprad som vidare sa sig vara stolt över avfallshante-ringen inom Ikea, trots att också är en förlustkälla.

– Vi vill skapa en bättre framtid och då är det nödvändigt att inte bara räkna resultateet i pengar utan även i andra dimensioner.

Varför måste Ikea växa?

Ikea har värderats till 400 miljarder – varför måste möbeljätten bara bli större och större? Kamprads enkla förklaring är att alla företag som har så positiv betydelse för människors levnadsvillkor, som Ikea, måste fortsätta att expandera för att hjälpa så många som möjligt.

– Ikea kommer inte till ett nytt land bara för att sälja heminredning, utan vi tar med oss en hel livsstil. Ända sedan Magnus Ladulås tid har vi svenskar uppfostrats till ett fritt tänkande. Inget annat land är så tränat på att tänka fritt. Den fria livsstil vi predikar när vi etablerar oss i andra länder, i kombination med vårt ekonomiska tänkande, är unik, sa Ingvar Kamprad.

Ingvar Kamprad tycker illa om kortsiktig ”djungelkapitalism” och vill mäta resul-tatet inte bara i pengar, utan även den utveckling som följer i spåren av nya Ikeavaruhus.

– Jag skäms inte för att vi förlorar pengar i Ryssland och Kina, för jag vet att det på lång sikt blir en bra affär. Börsföretag skulle aldrig ta sådana risker. 1998 sa vår styrelse att vi skulle dra oss tillbaka från Ryssland, som alla andra gjorde, men jag höll mot. Det var en dyster stund, men ryssarna glömmer aldrig att vi stannade kvar när de hade det svårt. Nästa vecka öppnar vi ett nytt varuhus tusen kilometer öster om Moskva. Där finns miljontals små, dåliga bostäder – och vi på Ikea är en av de bästa på att inreda små bostäder…

Vill ha superjury för affärsidéer

I övrigt bjöd Ingvar Kamprad på mängder av tips till företagsledare och politiker. Han vill att fler svenskar startar företag och efterlyser ett statligt skyddsnät för entreprenörer ”som hoppar i det kalla vattnet”.

– Det är inte lika lätt att starta företag som förr eftersom nöden är inte lika stor. Myndigheterna borde lägga ut ett skyddsnät så att jag inte slår mig riktigt så hårt om mitt företag misslyckas, sa Kamprad som föreslog en statlig ”superjury” som granskar och stödjer nya affärsidéer, bland annat genom att staten går in som delägare.

– Riskkapitalister i all ära, men många gånger blir entreprenörerna av med sina företag, sa Kamprad.

Han vill också se privata initiativ inom sjukvård, där han ansåg att läkarna använder för mycket tid till annat än att ta hand om patienterna. Tillväxtdebatten gav han inte mycket för:

– Det är bara bla-bla-bla. Jag har inte hört ett enda konkret förslag om att ”så här ska vi göra”. Sverige har världens bästa arbetare och ungdomar, ska vi spela bort de korten? Nej, ta tag i frågan varför vi inte får nya företag. I Sverige kan bara 30 procent tänka sig att starta företag mot snittet på 50 procent i Europa. Vi har fullt med pratare, men det är bara genomförande som räknas, sa Ingvar Kamprad.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.