Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kan målade berg rädda smältande glaciärer?

Publicerad: 24 juni 2010, 05:08

Världsbanken finansierar ett experiment i Peru för att se om vitmålade berg kan sakta ned glaciärernas smältning.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Hustak målas vita för att hålla byggnader svala, men kan samma princip fungera även på berg? Uppfinnaren Eduardo Gold ligger bakom idén, och kommer nu att leda ett forskningsteam som ska undersöka saken. På berget Chalon Sombrero nära Licapa i Peru har redan en yta på två hektar täckts av vit, miljövänlig färg tillverkad av kalk, äggvita och vatten. Målet är att täcka hela toppen med lösningen – en yta på 70 hektar, skriver BBC.

Gold vann 200.000 dollar för att finansiera projektet i Världsbankens tävling ”100 Ideas to Save the Planet”. Förhoppningen är att bergstoppen kommer att kylas då solljuset reflekteras från den vita ytan.

4.756 meter höga Chalon Sombrero förser en rad närliggande byar med färskt vatten, och det peruanska folket stödjer projektet. 70 procent av världens tropiska glaciärer ligger i Peru, men 22 procent har smält bort de senaste 30 åren, vilket innebär minskad tillgång till rent vatten för många av invånarna. Enligt en rapport från Världsbanken riskerar resten av landets glaciärer att smälta bort inom 20 år om ingenting görs åt klimatförändringarna.

Kritiker menar att det är osannolikt att idén fungerar i större skala, även om den skulle få effekt på lokal nivå.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.