Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kan syntetiskt noshörningshorn rädda noshörningen?

Publicerad: 5 oktober 2016, 10:10

De senaste åren har flera företag arbetat med att ta fram syntetiska material som ska ersätta elfenben och noshörningshorn. Men många viltorganisationer menar att de syntetiska materialen snarare kan bidra till att tjuvjakten ökar.


De senaste åren har flera företag arbetat med att ta fram material som ska efterlikna delar från utrotningshotade växter och djur som efterfrågas på marknaden. Orkidéer som tillverkats i laboratorium har fungerat som ett alternativ för samlare, och en syntetisk version av en kemikalie som finns i galla hos björnar har accepterats inom traditionell kinesisk medicin.

BBC rapporterar om företaget Pembient tagit fram en syntetisk produkt som man hoppas kommer att bli ”bioidentisk” med noshörningshorn. Företagets vd Matthew Markus befinner sig för tillfället på ett internationellt möte i Johannesburg för att diskutera sin produkt med viltvårdare från olika delar av världen.

Hittills har motståndet mot syntetiskt elefenben och noshörningshorn varit stort bland viltorganisationer som menar att handel med kontgjort material kan leda till att efterfrågan, och därmed även tjuvjakten, på  utrotningshotade djur ökar. Dessutom menar många att det blir svårare för myndigheter att avgöra ifall det rör sig om konstgjort material eller om djurdelar från tjuvjakt.

Men enligt Pembients grundare Matthew Markus är det det som är hela poängen: När man handlar med illegala varor så är det enda som kan garantera att man fått den vara man blivit utlovad varan i sig själv, om man gör det omöjligt att skilja originalet från kopian så är varan inte längre unik, då sjunker den i värde menar han.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.