tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kanada kluvet om klimatet

Publicerad: 19 juni 2019, 09:36

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har tidigare ifrågasatts för bristande klimatpolitik men har samtidigt tagit fram en handlingsplan för klimatet. Nu fortsätter han ge tvetydiga besked.

Foto: Flickr/Collision Conf

Kanada inledde veckan med att deklarera nödläge för klimatet. På tisdagen godkändes sedan en utbyggnad av Trans Mountain Pipeline.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Kanadas premiärminister Justin Trudeau har under sitt styre tagit fram en handlingsplan för klimatet och i måndags förklarade landet ett nödläge för klimatet. Bara för att dagen efter ge klartecken till utbyggnad av en oljepipeline som väntas tredubbla leveranserna av råolja från delstaten Alberta till Stilla havskusten och vidare transport ut i världen.

En utbyggnad som mötts av motstånd och stora protester från både miljörörelsen och företrädare för ursprungsbefolkningen i Kanada. Det rapporterar Washington Post. Justin Trudeau själv menar att utbyggnaden kan leda till investeringar i förnybara energilösningar.
“Miljön och ekonomin går hand i hand. Utbyggnaden av #TransMountain kommer att skapa välstånd i dag, så att vi kan investera i rena jobb, teknologier och infrastruktur för framtiden”, kommenterar Justin Trudeau beslutet via regeringens Twitterkanal.

Oljan i Alberta utvinns till stor del ur så kallad oljesand, vilket innebär en extra stor klimatpåverkan jämfört med konventionell oljeutvinning.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev