lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kanadas skogar blir gigantisk kolsänka

Publicerad: 12 november 2009, 08:55

Kanada har inte gjort sig känd för sin offensiva klimatpolitik. Men nu satsar man stort på att göra skogarna till ett huvudnummer. I flera regionala avtal lovar de att undanta skogen från exploatering.

Ämnen i artikeln:

Kanada

Kanada har inte gjort sig känd för någon offensiv klimatpolitik. De har fått mycket kritik för satsningarna på att utvinna oljesand och till och med grannlandet USA anklagar dem för att dra benen efter sig. Men nu sker en omsvängning i politiken, rapporterar the Guardian.

Flera av landets guvernörer har tecknat avtal med indianerna om att undanta stora arealer skog och våtmark från exploatering. De ska istället göra större nytta som lager för koldioxid. Avtalen förbjuder därför skogsbruk, gruvbrytning och oljeborrning i ett område dubbelt så stort som Kalifornien.

En studie från organisationen International Boreal Conservation visar att den kanadensiska skogen har en mycket större kapacitet att lagra kol än vad man hittills trott. Det kalla klimatet gör att lagret byggs upp under mycket lång tid – och att marken innehåller dubbelt så mycket kol per hektar som tropisk regnskog.

Enligt studien står Kanadas skogar för så mycket som 22 procent av det totala upptaget av koldioxid från jordens landmassa.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev