Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kanadensiskt gruvbolag får miljonböter för provborrning i Vindelfjällen

Publicerad: 7 april 2011, 09:03

Det kanadensiska gruvbolaget Blackstone Nickel tvingas betala miljonböter för kostnader som Grans sameby drabbats av under företagets provborrningar i Vindelfjällen.


Ämnen i artikeln:

Gruvor

Gruvbolaget Blackstone Nickel har provborrat inne i Vindelfjällens naturreservat där Grans sameby bedriver renskötsel. Arbetet har gjort det svårt för samebyn som fått hålla renarna i hägn istället för att låta dem beta fritt på fjället, rapporterar Västerbottenskuriren.

Samebyn krävde i höstas 1,5 miljoner kronor i skadestånd för merarbete och det extra foder som krävdes för att mata de instängda renarna. De gick först till företaget men fick ingen respons och gick därför vidare till myndigheterna.

Nu har Bergsstaten i Luleå bestämt att företaget ska betala 1 miljon kronor i ersättning.

Länsstyrelsen i Västerbotten har tidigare sagt nej till bolagets ansökan om att få borra 15-20 hål för att leta efter koppar, zink, bly och guld i Europas största naturreservat, Vindelfjällen. Men länsstyrelsens beslut upphävdes av miljödomstolen, rapporterar VBK.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Gruvor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.