måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Kanariearter” varnar för ekologisk systemkollaps

Publicerad: 22 augusti 2016, 10:01

Genom att studera hur vissa arter mår kan man förutsäga kollapsen av ett helt ekosystem. Det visar en ny forskningsstudie.

Ämnen i artikeln:

Ekosystem

Den biologiska mångfalden är hotad och man måste gå 65 miljoner år tillbaka i tiden för att hitta en period då arter försvann i samma snabba takt som idag. Hittills har arbetet med att bevara växt- och djurliv huvudsakligen fokuserat på kända arter och stora däggdjur som tigrar och isbjörnar. Men nu visar en ny studie att det kan vara de mer anspråkslösa arterna som är viktigast att studera, om man ska hinna vända utvecklingen innan ett ekosystem kollapsar.

Det är The Guardian som rapporterar om den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Ecology. Här delar forskarna upp arter i ”nyckelarter”, ”ogräsarter” och ”kanariearter”. Nyckelarter är de arter som är helt nödvändiga för ekosystemet och utan vilka ekosystemet snabbt skulle falla samman. Ogräsarter är arter som är anpassningsbara och lätt sprider sig, och som därför blir de som tar över om nyckelarterna försvinner. Den tredje gruppen kallas kanariearter eftersom forskarna jämför dem med de kanariefåglar som gruvarbetare hade med sig ner i gruvan för att upptäcka giftiga gaser. De är de ovanliga och känsliga arter som försvinner först om miljön förändras.

När nyckelarterna börjar försvinna är det ofta redan försent att rädda ett ekosystem. Därför bör vi istället lägga mer tid och resurser på att identifiera och studera kanariearter för att på så sätt ha möjlighet att vända utvecklingen i tid menar forskarna bakom studien.

Läs studien här: Early warning of critical transitions in biodiversity

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev