Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Känd miljöaktivist flyr rättvisan till havs

Publicerad: 3 september 2012, 10:33

Den kände miljöaktivisten är efterlyst på tre kontinenter. Nu flyttar han ut på havet – för gott – för att undvika lagens långa arm.


Det handlar om Paul Watson, känd befälhavare och grundare bakom aktivistgruppen Sea Shepherd, som nu berättar för The Guardian att han tänker bege sig ut på internationellt vatten och bosätta sig på sina fartyg för att undvika arrestering. Sea Shepherds båtar är kända från TV och har i många år arbetat för att störa valfiske och främst den japanska valfångstflottan.  Paul Watson har gömt sig sedan han flydde en rättegång i Tyskland i juli i år.

Paul Watson är internationellt efterlyst av Costa Rica som anklagar honom för att ha riskerat livet på en grupp hajfensfiskare 2002. Paul Watson förnekar anklageslerna och hävdar istället att Costa Rica samarbetar med Japan och att Costa Ricas enda syfte är att överlämna honom till  Japan där myndigheterna klassat honom som en "ekoterrorist".

Maritim lagstiftning är komplicerad men juridiska experter som The Guardian talat med säger att Watson förmodligen skulle kunna undvika polisiära gripanden för all framtid så länge han stannar på internationellt vatten.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News